Fan esclatar una mina de la II Guerra Mundial submergida a prop de la cala Tamariua

Un veí va alertar la Guàrdia Civil que havia vist l'artefacte, que pesa 300 quilos

La Guàrdia Civil i especialistes en desactivació d'explosius de l'exèrcit espanyol han fet esclatar de manera controlada una mina a prop de la cala Tamariua, al Port de la Selva (Alt Empordà).

Va ser un veí qui va donar l'avís a la Guàrdia Civil en detectar l'explosiu a una zona propera a la costa. Els efectius de la Guàrdia Civil van rastrejar la zona i van localitzar la mina, del tipus 'Orinque', submergida a 300 metres de la costa i a uns tres metres de la bocana del port.

Aquest matí, els experts han fet una detonació controlada de la mina. Segons informa la Guàrdia Civil, l'artefacte que s'ha fet explotar pesa uns 300 quilos i tenia una mida aproximada d'uns 3,20 metres de contorn. A més, el contenidor interior on es guarda l'explosiu es trobava en bon estat. Per fer la detonació, s'ha abalisat la cala i s'ha prohibit la navegació a la zona durant 48 hores.

Ampliació:

Un veí va alertar la Guàrdia Civil que hi podria haver una mina submergida a prop de la cala Tamariua. Agents del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques del cos (GEAS) van rastrejar la zona i, efectivament, van trobar l'artefacte a sobre la sorra a uns 300 metres de la línia de costa i a només 3 metres de la bocana del port.

Segons informa la Guàrdia Civil, es tractaria d'un tipus de mina anomenada 'Orinque' que era sovint usada durant la Segona Guerra Mundial. La mina té un pes de 300 metres i mesura uns 3,2 metres en tot el seu contorn.

Un cop detectar l'artefacte, els agents han demanat el suport d'especialistes en desactivació d'explosius de l'Armada espanyola, que s'han desplaçat des de Cartagena (Múrcia). Les operacions s'han dut a terme durant tot el dia i, finalment, sobre dos quarts de sis s'ha aconseguit destruir la mina.

Per evitar cap incident i que tot el procés es fes amb seguretat, Capitania Marítima de Palamós ha prohibit la navegació a la zona durant 48 hores. La cala també s'ha abalisat per indicar que s'hi estava treballant.