El FITAG tanca la 16a edició amb 11.000 espectadors en cinc dies

L'organització destaca que és una xifra "rècord"

El Festival de Teatre Amateur de Girona (Fitag ) ha tancat la 16a edició amb unes xifres d'assistència "rècord". Els organitzadors destaquen que unes 11.000 persones, aproximadament, han assistit com a públic a algun dels quaranta espectacles programats al llarg de cinc dies. Asseguren que l'increment de públic respecte a l'edició anterior, que va tenir 10.000 espectadors, està motivat per la bona acollida que ha tingut el Fitag als Municipis, que ha reunit prop de 1.500 espectadors.

També hi ha contribuït el bon temps perquè molts dels espectacles s'han fet a l'aire lliure i el fet que el programa començava al matí i acabava a la matinada, cosa que ha permès tenir més espectadors. Enguany, un total de 25 companyies d'onze estats diferents han participat al Fitag . Propostes de teatre amateur provinents de l'Argentina, el Brasil, Egipte, l'Iran, Israel, Polònia, el Senegal, Ucraïna, l'Uruguai, Xile, Catalunya i l'estat espanyol han permès tancar un Fitag "rodó". Els 215 participants, entre direcció, actors i tècnics, s'han allotjat a les comarques gironines.

A Girona ciutat, els espectacles han tingut lloc a set escenaris diferents: La Planeta, el Teatre Municipal, el Centre Cultural La Mercè, el pati de les Magnòlies, la Casa de Cultura, el refugi antiaeri dels Jardins de la Infància i el pati de les Magnòlies, aquest últim reservat a obres de companyies gironines. Segons informa l'organització en un comunicat, el del pati de les Magnòlies ha estat l'escenari amb l'assistència més alta i ha fregat el ple absolut. La sala La Planeta, que ha estat l'espai que ha rebut les propostes més arriscades pel que fa a l'idioma (amb obres de companyies del Senegal, Israel, l'Iran i Egipte) ha tingut una assistència del 50% del seu aforament.

L'obra més vista ha estat la coproducció del festival 'Hamlet', amb prop de mil espectadors repartits en cinc funcions. També ha tingut molt bona acollida de públic l'espectacle inaugural 'Revolution', de la companyia de Llançà 'I per què no?', que va omplir de gom a gom el Teatre Municipal i que, amb una posada en escena molt contemporània, va donar a l'acte inaugural un to reivindicatiu i social. Una de les obres que més bones crítiques ha rebut ha estat l'altra coproducció del festival, 'A la deriva', que s'ha representat al refugi antiaeri i que va comptar amb el suport del Museu d'Història de Girona.

Dotze municipis han acollit enguany espectacles del Fitag (quatre més que l'any passat) de manera que s'ha assolit la xifra aproximada de 1.500 espectadors (una mitjana de 120 espectadors per municipi).

L'experiència no s'ha limitat només a les actuacions de les companyies als municipis, sinó que els grups locals de teatre també han acollit les companyies convidades i s'han establert així vincles i complicitats entre ells. "Convivència, intercanvi, ponts d'amistat i exhibició teatral fora del circuits normals del territori. Aquesta és la filosofia del Fitag als Municipis", ha assenyalat el director del festival, Martí Peraferrer, que també ha remarcat que "el balanç és tan positiu que tots els municipis ja han anunciat que voldran repetir de cara a la propera edició del festival". Segons l'organització, dotze municipis és el sostre del projecte, però no descarten explorar les possibilitats de creixement de la proposta. A més, Peraferrer també ha destacat l'impacte en l'àmbit turístic i cultural que el festival suposa per als pobles participants.

Els municipis que hi han participat han estat Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva. Peraferrer també destaca l'èxit de les propostes per a famílies, el Fitag de nits i la projecció del documental 'Anatomia d'un festival'.

Trobada internacional de teatre amateur

El festival també ha esdevingut un important punt de trobada del teatre amateur internacional. Enguany, ha acollit l'assemblea nacional general de la confederació de teatre amateur Escenamateur, com també les reunions de treball de l'associació Corredor Latinoamericano de Teatro amb diferents companyies gironines. Aquesta associació internacional i el Fitag es proposen seguir explorant noves vies d'intercanvis que es començarien a materialitzar el 2017 i que faran visible el compromís d'aquest propòsit en el projecte 'Festival de Festivals', on el Fitag actua d'àrbitre i animador.

El Fitag ha comptat amb la presència, durant els cinc dies, del president mundial de l'associació AITA (Associació Internacional de Teatre Amateur), Rob van Genechten, que ha valorat molt positivament la feina feta, la qualitat de tots els espectacles i la resposta de la ciutat al festival.

Xarxes socials

Enguany el FITAG ha estat més present que mai a les xarxes socials, amb la inauguració d'un compte a Instagram, que ha arribat a un total de 125 seguidors. A més, ha mantingut actius tant els seus comptes a Facebook i Twitter com el canal de YouTube, on es pot trobar una de les novetats d'aquesta edició: la cançó oficial del festival, que el grup gironí 'Parellop' va compondre expressament per a l'esdeveniment.