Tractorada a Ripoll contra les retallades en les ajudes a la producció ecològica

Unió de Pagesos assegura que es posa en risc el futur de moltes explotacions de muntanya

Una quarantena de tractors han participat aquest divendres en una tractorada que ha recorregut els carrers de Ripoll durant més d'una hora per protestar contra les retallades que ha fet el Departament d'Agricultura a les ajudes a la producció ecològica.

Unes retallades que, segons xifra el sindicat Unió de Pagesos (UP), són d'un 50% de mitjana i que "posen en risc" moltes de les explotacions ramaderes que s'han creat i que hi ha al Pirineu.

Per això, han fet una marxa lenta amb els tractors, que han sortit dels afores de Ripoll i han creuat tota la ciutat fins a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, on diversos pagesos del sindicat han fet arribar les seves queixes.

Ampliació:

La mobilització dels pagesos ha començat a les dotze del migdia i ha acabat, poc després de la una de la tarda, davant l'oficina del Departament d'Agricultura a Ripoll. Els ramaders han fet una marxa lenta amb els seus tractors per demanar al Govern que "rectifiqui" i no apliqui retallades en les ajudes per a la ramaderia. Segons UP, són d'un 50% de mitjana.

Acusen el Govern de prendre una decisió "injustificada i arbitrària". Ell sindicat agrari assegura que les retallades en els ajuts afecta vuitanta ramaders ecològics del Ripollès, una de les principals comarques afectades, i que perden un total de 112.207,29 euros. A tota Catalunya, xifren la pèrdua global en quasi 600.000 euros per a la ramaderia ecològica.

El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha explicat que aquestes retallades són "un contrasentit i un despropòsit". "Ens demanen que cada vegada siguem més sostenibles i respectuosos amb el Medi Ambient mentre, per l'altra banda, ens retallen les ajudes, no té cap sentit", ha afirmat.

Caball diu que "la gent està indignada" perquè aplicar aquesta retallada sense avisar provoca que alguns pagesos que rebien ajudes hagin vist rebaixada la quantitat sense motiu tot i continuar "fent les coses bé". El coordinador nacional del sindicat ha assegurat que posa explotacions en risc perquè si els números no surten hauran de deixar l'activitat.

També ha explicat que des del sector no demanen més diners, sinó que es redistribueixin millor els fons del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), que inclou tres àrees bàsiques a potenciar: la inclusió de joves, la modernització de les explotacions i l'aposta per a la sostenibilitat mediambiental.

Caball ha explicat que les possibilitats de redistribució són importants i ha posat en valor el fet que Ripoll "sigui la punta de llança" en aquestes reclamacions. En aquest sentit, ha deixat clar que la d'aquest divendres és la primera de les diferents mobilitzacions que faran arreu de Catalunya per evitar aquestes retallades, que arriben un any després d'haver-se aprovat.

Pressupost a tres bandes

El pressupost del PDR 2014-2020 és de 810,5 milions d'euros (MEUR) dels quals 404,9 els aporta la Generalitat, 348,6 provenen de fons europeus i 57,3 milions que vénen de de l'Estat. Segons denuncia UP, el pagament que han fet aquest mes a la ramaderia ecològica ha estat de només 2,97 MEUR, quan el pressupost dels ajuts del programa és de 20 milions per 6 anys (3,33 milions/any). Per això, per al sindicat és incomprensible que Agricultura argumenti no disposar de pressupost aquest primer any per pagar la totalitat dels ajuts.