Sant Feliu de Guíxols compra 5.000 m2 de jardins privats per ampliar l'oferta cultural de l'Espai Thyssen

També es podria aixecar un nou edifici per fer més gran l'espai expositiu

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha comprat 5.000 m2 de jardins a la part posterior del monestir, on actualment hi ha l'Espai Thyssen.

Aquests terrenys estaven en mans privades des del segle XIX i sempre havien estat tancats. El consistori vol tenir a punt el projecte executiu a principis del 2017 per dissenyar com es pot endreçar aquest espai, que es destinarà íntegrament a zona verda.

Dins d'aquesta finca també hi ha un tram de muralla del segle XVIII, una torre de guaita i una casa modernista propera al monestir. L'alcalde, Carles Motas, ha destacat que aquesta compra suposa "un pas endavant" per al projecte del Thyssen perquè permetrà completar la visita i també dóna la possibilitat de programar activitats culturals als jardins.

A més, una petita part d'aquesta finca sí que serà edificable i es podria aixecar un edifici a la part posterior del monestir per fer més gran l'espai expositiu.

Ampliació:

Pas endavant en el projecte de l'Espai Thyssen. L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha anunciat la compra d'una finca de 5.000 m2 de zona verda situada just a la part posterior del monestir. Aquesta parcel·la ha estat en mans privades des de la desamortització del 1835 i sempre ha estat tancada. Ara, el consistori i l'ajuntament han signat un acord (que està pendent de l'autorització administrativa de la Generalitat) per formalitzar aquesta compra.

Segons el planejament urbanístic, els propietaris podien aixecar fins a quatre xalets. Ara bé, mai s'han decidit a construir-hi res i, segons remarca l'alcalde, han preferit vendre-ho a la ciutat per tal que sigui un espai obert. Motas ha explicat que faran un canvi al Pla General per tal que sigui catalogat com a zona verda. Dins la finca també hi ha un tram de muralla del segle XVIII, una torre de guaita i una casa modernista propera al monestir. Tots aquests elements també passaran a mans de l'ajuntament. L'operació té un cost total de 700.000 euros.

Salt endavant en el projecte Thyssen

Des del consistori defensen que aquesta operació és "estratègica" per complementar l'oferta expositiva del museu Thyssen, que des del 2012 s'ubica en diferents espais de la segona i tercera planta del Palau de l'Abat, al monestir de Sant Feliu de Guíxols. Anys enrere, sobre la taula de l'ajuntament hi havia un projecte d'uns 20 MEUR per comprar l'antiga fàbrica surera de Can Serra (al costat del monestir) i fer-hi de nou tot el museu.

El nou govern sorgit de les eleccions del maig de 2015 (TSF, PSC i ERC) va renunciar a aquest projecte i manté que la ubicació de Thyssen ha de ser al monestir. Ara, amb aquesta adquisició d'aquesta zona verda, les opcions per fer créixer el projecte augmenten. L'alcalde, Carles Motas, ha explicat que volen tenir el projecte executiu a finals d'any o principis del 2017 per saber com habiliten aquesta zona verda. Segons ha avançat, la idea és que pugui acollir diverses activitats culturals, concerts i, fins i tot, usos de restaurant o bar a la casa modernista. Les obres podrien començar a principis del 2018.

Opcions de fer un nou edifici

Gràcies a aquesta compra, a més, també es podria ampliar l'espai expositiu amb un nou edifici a la part posterior del monestir (entre l'edifici actual i els jardins que s'han comprat). Fins ara, aquesta idea estava en la ment del patronat de la fundació Espai Carmen Thyssen però hi havia un problema: part dels terrenys formaven part d'aquesta finca privada que ara s'ha comprat. Ara, un cop aquesta finca serà tota de titularitat de l'ajuntament, aquest problema es desencalla. Aquest nou edifici estaria situat en l'espai rectangular que els monjos benedictins tenien reservat per al claustre, una construcció que mai van arribar a aixecar.

L'alcalde, Carles Motas, ha destacat que l'operació és molt positiva per a la ciutat, que recupera tot l'entorn original del monestir. A més, la finca està en contacte amb la muntanya de Moticalvari, que també és un espai públic. "D'aquesta manera el monestir ja no està limitat i torna a estar en contacte amb l'entorn natural", ha valorat.