Omplen les tanques del Parc Central de Girona amb crespons negres per exigir a Adif que acabi les obres

Els veïns desconfien de l'Estat tot i la signatura del conveni amb l'Ajuntament per desencallar el conflicte

Més de 200 persones s'han concentrat aquesta tarda a l'entorn del Parc Central de Girona per penjar 2.920 crespons negres –un per a cada dia des de l'inici de les obres del TAV- per exigir a Adif que finalitzi els treballs de reposició a la zona.

La iniciativa coincideix amb el vuitè aniversari de l'inici de les obres per dur l'alta velocitat a la ciutat i ha comptat amb el suport de diverses associacions de veïns i de tots els partits polítics del consistori, excepte C's i PP.

L'acció s'ha fet just l'endemà que Adif i ajuntament rubriquin un conveni que permet desencallar aquestes obres pendents. Malgrat això, els veïns desconfien de l'Estat i asseguren que no deixaran de protestar fins que vegin que els treballs estan acabats. "Ens han dit tantes i tantes vegades que farien les obres que fins que no ho veiem no ens ho creurem", ha assegurat el president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Xavier Reyner.

Ampliació:

Les primeres màquines van començar a treballar a la zona de l'antiga plaça d'Europa el 18 d'agost de 2008, just fa vuit anys. Malgrat que l'alta velocitat és una realitat des del gener de 2013, Adif encara no ha completat la reposició del Parc Central, que havia estat un dels pulmons verds de la ciutat abans de les obres.

Per reclamar a l'administrador ferroviari que acabi els treballs, més de 200 veïns dels diferents barris de la ciutat i també representants de tots els partits polítics del consistori (a excepció de Ciutadans i PPC) han penjat 2.920 crespons negres de les tanques d'obres. La xifra no és casual sinó que s'ha escollit perquè són els dies que fa que la zona està empantanegada.

Els veïns no se'n refien d'Adif

La crida per participar en l'acció de protesta l'havia fet l'Associació de Veïns de Sant Narcís que ha vist com la resta de la ciutat els donava suport. El president, Xavier Reyner, ha destacat que tenen més iniciatives previstes perquè no se'n refien d'Adif i no pensen deixar de queixar-se fins que vegin les obres fetes. "Fa cinc anys que sentim a dir el mateix i ja no ens ho creiem", ha lamentat. Per això, cada mes que passi, seguiran penjant 30 crespons més i convidaran altres entitats de la ciutat a fer-ho.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha destacat que la protesta ha servit per demostrar la "força" de la ciutat. "Esperem que vegin que Girona es mou i s'aixeca per reivindicar que volem que les obres s'acabin d'una vegada", ha subratllat l'alcaldessa, que ha destacat "l'ambient reivindicatiu però de caire positiu" de la protesta.

Tot plegat, després que aquest dijous el consistori i Adif signessin un conveni que permet desencallar aquestes obres, adjudicades des de finals d'abril. L'escull entre les dues administracions era decidir qui pagava l'enderroc del 'finger', el passadís cobert que connecta les estacions del tren convencional i del TAV. Finalment, i després d'escoltar l'opinió dels veïns, el consistori ha consignat una partida de 490.000 euros per pagar l'obra, tal i com recull el nou conveni.

Exigents amb els calendaris d'obres

Malgrat aquest avenç, Madrenas desconeix quan començaran les obres. "Portem quinze dies trucant-los a diari i ho continuarem fent", ha manifestat l'alcaldessa, que insisteix que estaran molt atents per vigilar de prop que Adif acceleri els treballs. Segons els càlculs de l'ajuntament, les obres haurien de començar com a màxim en un mes i mig. Els treballs, adjudicats a l'empresa Copcisa, ascendeixen a 2,99 MEUR.

L'alcaldessa ha insistit que, tot i que aquest capítol sembla que està a punt de desencallar-se, volen portar l'administrador ferroviari als tribunals pel "seguit d'incompliments i retards" de tots els anys d'obres.