El Síndic obre una actuació d'ofici arran de la contaminació de l'aigua a la Bisbal i Forallac

Demana informació a ajuntament, empresa concessionària i ACA sobre les mesures adoptades

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici arran de la contaminació per l'excés d'herbicides de l'aigua potable que ha deixat 12.000 veïns de la Bisbal d'Empordà i de Forallac sense poder beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar des de principis d'agost.

En concret, demana informació a l'Ajuntament de la Bisbal, a l'empresa gestora del subministrament i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per saber quines mesures han adoptat per garantir el subministrament i, també, sobre quines possibles compensacions s'estudien per a les persones afectades. Des d'aquest dimarts, la Bisbal utilitza un camió cisterna per repartir aigua potable als veïns i ho continuarà fent fins que la de l'aixeta torni a ser apta per al consum.

Ampliació:

Un control de qualitat a l'aigua fet a finals de juliol per l'empresa gestora del subministrament Sorea va detectar una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa d'abastiment públic per sobre de la concentració màxima permesa. Com a conseqüència d'aquests resultats, l'alcalde de la Bisbal d'Empordà va fer públic un ban comunicant a la població que l'aigua no era apta per beure ni cuinar.

En un comunicat, el Síndic de Greuges de Catalunya recorda que l'accés a aigua potable és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i un servei bàsic. Per això, ha obert una actuació d'ofici per analitzar la situació, l'actuació de les administracions implicades i les empreses competents.

Mentre l'aigua no sigui apta per al consum, la Bisbal d'Empordà ha engegat un dispositiu per repartir aigua als col·lectius vulnerables i ha establert uns punts d'abastiment d'aigua potable amb l'ajuda d'un camió cisterna. Tot i que inicialment la contaminació també va afectar Forallac, el 13 d'agost l'ajuntament d'aquest municipi va declarar que l'aigua ja tornava a ser potable atès que s'abastia d'un altre pou.

Des del punt de vista mediambiental, el Síndic demanarà informació per conèixer les causes i l'origen de la contaminació de l'aigua; i, des de la perspectiva de consum, demanarà informació sobre les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'empresa concessionària i l'Agència Catalana de l'Aigua per garantir el subministrament d'aigua potable als veïns, ja sigui de manera transitòria o permanent, una vegada resolt l'episodi de contaminació. També demanarà informació sobre si es preveu la possibilitat de compensar les persones afectades per un servei del qual no han pogut gaudir.