Sant Climent Sescebes assegura que les pràctiques de tir compleixen el protocol de seguretat

L'alcaldessa i l'exèrcit diuen que els exercicis militars amb foc són de menor intensitat a l'estiu

L'exèrcit seguirà endavant amb les pràctiques de tir previstes per aquest dimarts, dimecres i divendres a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) malgrat les queixes expressades per diverses entitats empordaneses, que alerten de l'elevat risc d'incendi forestal a la zona.

El Ministeri de Defensa al·lega que es tracta d'exercicis "rutinaris" amb fusell, metralladora, pistola i fusell de precisió, i que, per tant, tenen un risc d'incendi "mínim". A més, afegeixen que diàriament avaluen les condicions meteorològiques per avortar, si s'escau, els exercicis.

Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell, ha corroborat que les pràctiques que es realitzen a l'estiu són de "menor intensitat" i que compleixen el protocol fixat per la Junta de Seguretat, integrada per Mossos d'Esquadra, Bombers i Agents Forestals.

Ampliació:

Al llarg del mes de juliol, l'exèrcit ha realitzat setmanalment pràctiques de tir al perímetre de la base militar General Álvarez de Castro. Els exercicis sempre s'han notificat prèviament als ajuntaments de Sant Climent Sescebes i l'Espolla. Així, la setmana passada els responsables de l'exèrcit van tornar a avisar els equips consistorials d'aquests municipis que executarien noves pràctiques amb foc els dies 16, 17 i 19 d'agost. Els veïns ja en tenien coneixement perquè es va fer públic als propis ajuntaments i a través de les xarxes socials.

Risc d'incendi forestal?

Les entitats Alto al Foc, GEES, ANC ¬Figueres, Som Joves Alt Empordà i IAEDEN Salvem l'Empordà van demanar ahir dilluns, a través d'un comunicat, que no s'autoritzessin les pràctiques atès l'elevat risc d'incendi forestal a la zona. No entenen per què l'exèrcit no està subjecte a les restriccions per a la realització de certes activitats a l'aire lliure vigent durant els mesos d'estiu. "És un contrasentit que l'exèrcit no estigui sotmès a aquestes normes que sí que afecten la resta de la població", ha apuntat un dels portaveus, Josep Maria Tegido-Mallart.

Els exercicis de tir, segons asseguren, han provocat diversos focs forestals als pobles veïns i suposen un sobrecost econòmic. I és que, diuen, en cas de produir-se un incendi de vegetació dins del perímetre de la base militar, els bombers es veuen obligats a actuar per via aèria -i no terrestre- a l'hora de sufocar les flames, ja que existeix el perill que alguns projectils abocats anteriorment explotin.

L'exèrcit ho nega rotundament. El comandant de l'exèrcit i coordinador de Medi Ambient de la base Álvarez de Castro, Josep Font, sosté que mai ha calgut la intervenció des de l'aire per part del cos de bombers i minimitza els focs causats per aquestes pràctiques. "En 50 anys mai hi ha hagut un incendi provocat per tirs de munició inert. Només s'han produït connats d'incendi quan es tira amb metralladora o traçadores. Són focs que, com a molt, han afectat 100 metres de vegetació. Mai han sortit de la zona de caiguda de projectils de la base militar", ha reivindicat.

El comandant Font admet que "el risc zero no existeix" però deixa clar que és "molt baix". Assegura que els soldats prenen totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries. "Portem tallafocs adequats, un reten contra incendis, mòbil a sobre per avisar els bombers, etc.", detalla.

Protocol de seguretat

A més, des del 15 de juny i fins al 15 de setembre, els exercicis són de "menor intensitat". És a dir, només es fan amb fusell, metralladora, pistola i fusell de precisió, però no així amb morters, per exemple. És una de les normes contemplades al protocol de seguretat que l'any 2011 van elaborar coordinadament els Departaments d'Interior i Agricultura, en col·laboració amb l'Ajunament de Sant Climent Sescebes.

En el marc d'aquest protocol també es van fixar altres mesures preventives, com ara la desactivació de bombes al llarg del terreny i la crema controlada de vegetació. Així mateix, s'estableix la suspensió automàtica de les pràctiques quan la tramuntana bufa a més de 40 quilòmetres/hora o quan es decreta el nivell 2 del Pla Alfa de prevenció d'incendis.

El responsable del Departament d'Interior a les comarques gironines, Albert Ballesta, destaca que en aquests darrers cinc anys no s'ha produït cap incendi provocat per pràctiques de tir, i que l'exèrcit ha complert "fil per randa" el protocol de seguretat fixat per la Junta de Seguretat, que integren els Mossos d'Esquadra, els Bombers i els Agents Forestals i que es reuneix anualment. "Els militars han estat molt escrupolosos en complir el protocol. Són molt curosos: en cas de dubte suspenen l'exercici", afegeix.

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Sant Climent Sescebes assenyala que no els consta cap incidència i que, malgrat que la realització de pràctiques de tir en períodes estivals "lògicament fa pujar" el risc d'incendi forestal, els exercicis sempre tenen lloc dins del perímetre militar.

Per tot plegat, l'exèrcit admet que se sent "sorprès" per la polèmica suscitada arran de la denúncia de les entitats i recorda que altres cossos de seguretat, com Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policies locals, també utilitzen el camp de tir de la base militar per fer-hi pràctiques. Uns exercicis "imprescindibles" i "rutinaris" d'entrenament en el cas de l'exèrcit, insisteix el comandant Font.

D'altra banda, els responsables de la base militar recorden que, des del mes de novembre passat, han suspès voluntàriament el tir de morters. Una decisió adoptada després d'un "error", que va portar al llançament de projectils en zones properes a domicilis privats. També posen en valor que ja han clos els treballs per a delimitar la zona de caiguda de bales i que en els propers mesos es procedirà a iniciar el tancat de tota la base militar, sobretot amb senyalització al camí entre Vilartolí i Cantallops.