Els pagesos gironins recolzen les captures de senglars amb 4x4

Unió de Pagesos recorda que el número de porcs no para d'augmentar

Els pagesos gironins asseguren que la superpoblació de senglars s'ha convertit en un autèntic problema, no només pels danys que fan als conreus, sinó també perquè provoquen accidents de trànsit. El sindicat UP subratlla que, per més porcs que es matin, el seu número no deixa de créixer any rere any, i per això recolza actuacions "extraordinàries", com les captures que els agents rurals fan de nit amb un tot terreny.

Aquests darrers dies, per exemple, s'ha fet una d'aquestes incursions a la zona de Cruïlles i la Bisbal d'Empordà. Aquí, els pagesos han vist com els senglars causaven estralls als conreus. Només l'any passat, una primera valoració va xifrar en 30.000 euros les pèrdues que l'espècie va provocar als camps.

"S'ho mengen tot; ens destrossen els cereals, com l'ordi i el blat, i hem arribat al punt de deixar de plantar gira-sol perquè deixaven els camps arranats", explica un dels pagesos de la zona, Jaume Viella. Per a ell, les captures amb 4x4 són "l'única mesura efectiva" que ha permès reduir la plaga de senglars.

De fet, aquest 2016, en 29 recorreguts fets en quatre àrees de cacera de la demarcació, els rurals han arribat a abatre 243 porcs. Entre d'altres, a més de la zona de Cruïlles, les captures de nit amb tot terreny també es fan a l'àrea de la Vall del Llémena.

Augment "espectacular"

El coordinador general d'UP, Joan Caball, tira de xifres per fer palesa la proliferació de senglars arreu de la demarcació. Recorda que durant la temporada 2014-2015, els caçadors van arribar a abatre'n 15.000. Dos anys enrere, van ser-ne 10.000. "Això demostra l'espectacular augment de l'espècie a la demarcació, que ja ha de rebre la categoria de plaga", subratlla.

Per a Caball, les captures nocturnes amb 4x4 han de continuar. El coordinador general explica que no entén la queixa dels advocats animalistes, que les qualificaven de cruels, i recorda que aquí no s'està parlant només d'un problema per al sector, sinó que també s'estén a la resta de la ciutadania, perquè a la demarcació els porcs són al darrere de molts accidents de trànsit provocats per fauna salvatge.

"Quan parlem de pèrdues de 30.000 euros, això són perjudicis importants; si no tens collita, no la pots vendre", subratlla Caball. I en referència a la sinistralitat viària, novament Unió de Pagesos es remet a les estadístiques per fer evident que els sinistres provocats per l'espècie no fan més que augmentar any rere any.

Es doblen els accidents en cinc anys

Aquest passat juliol, en tan sols un mes, a les carreteres gironines hi ha hagut una seixantena d'accidents provocats per senglars. I l'any passat, a la demarcació es van registrar 594 sinistres causats per fauna salvatge. La majoria d'ells, novament, per senglars. Una dada, la dels accidents, que en només cinc anys s'ha doblat (perquè al 2010 van ser-ne 272).

"Per tant, estem parlant d'un problema que no només afecta el sector, sinó al conjunt de la ciutadania", reitera Joan Caball. Davant d'això, els pagesos gironins recolzen les captures nocturnes i asseguren que són útils per combatre la plaga, al costat d'altres mètodes (com els aguaits i les trampes) que demanen que no es deixin de fer.

Per últim, el sindicat considera "imprescindible" que es faci una nova normativa que superi "l'obsoleta" llei de cacera, que és d'àmbit estatal i que data dels anys 70. "Una llei que inclogui mitjans i procediments adequats per combatre les situacions de superpoblació i danys reiterats dels senglars", insisteix UP.

Escrit de queixa a Agricultura

A l'altra banda, però, se situen els caçadors. El col·lectiu no sempre veu amb bons ulls les captures, perquè consideren que els poden comprometre la temporada de cacera.

La Federació de Caça de Girona ha entrat, precisament, un escrit de queixa als serveis territorials d'Agricultura. Al text, els caçadors qüestionen el 'modus operandi' amb què es fan les captures nocturnes perquè, asseguren, és contrari a la llei de caça.

L'escrit recorda que hi ha un "delicat equilibri" entre caçadors, pagesos i Administració. En referència a ells, asseguren que estan "cansats" d'assumir "una feina que no els correspon i que els costa molts diners"; sobre el pagesos, admeten que "realment pateixen molts danys però que en molts casos ben poca cosa fan per evitar-los"; i a l'Administració, després d'admetre que estigui mancada de recursos, li retreu que no dubti a "sancionar-los".

Els caçadors recorden que han arribat a abatre fins 18.000 senglars durant la darrera temporada. Per últim, demanen a Agricultura que "depuri responsabilitats" en l'afer.