Aprovat el desmantellament de la línia elèctrica de les Guilleries

L’actual cablejat passarà per les torres de la MAT i alliberarà els 18 quilòmetres que travessen l’espai natural

La Ponència ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha emès un informe ambiental favorable al desmuntatge de la línia elèctrica que travessa l’espai natural de les Guilleries, entre Vic (Osona) i Girona.

L’actual cablejat passarà per les torres de la MAT i alliberarà els 18 quilòmetres que travessen l’espai. En total es desmantellaran 74 torres elèctriques i els corresponents fonaments. Quedaran alliberats 300.000 m2 de vegetació, dels quals prop de 250.000 m2 corresponen a hàbitats d’interès comunitari.

El projecte de desmantellament preveu actuacions de restauració i revegetació de les zones afectades un cop eliminades les torres. Segons Territori i Sostenibilitat aquestes mesures faran que la cicatriu que dibuixa la línia elèctrica al paisatge s’esborri en pocs anys. El desmantellament de la línia de 110kV al seu pas per les Guilleries es va plantejar com a mesura compensatòria amb la construcció de la línia de Molta Alta Tensió (MAT), entre Sentmenat (Vallès Occidental) i Baixàs (França)

Les Guilleries és l’extrem més septentrional de les serres litorals catalanes. Entre les comarques d’Osona i la Selva, és una zona de transició entre les regions mediterrània i centreeuropea amb elements naturals representatius d’ambdues zones.

Segons Territori i Sostenibilitat les tasques de desmuntatge no incidiran sobre l’espai, tot i ser un terreny abrupte de difícil accés.