Els advocats gironins asseguren que les captures nocturnes de senglars són il·legals

Aposten per combinar els mètodes tradicionals amb altres d'anticonceptius

Els advocats gironins demanen "diàleg" amb el Departament d'Agricultura i els agents rurals per posar fi a les captures nocturnes de senglars des d'un tot terreny. La portaveu de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals (CPDA), Marina Vall-llosada, admet que la superpoblació de l'espècie és un problema, sobretot perquè els senglars causen estralls als conreus.

Ara bé, emparant-se en la Llei de Caça, recorda que aquestes incursions nocturnes són "il·legals" i reclama que el creixent número de porcs es controli combinant "els mètodes tradicionals" amb d'altres d'anticonceptius.

En aquest darrer cas, a imatge dels que s'apliquen a colònies de coloms i gats. "Hem de trobar una via de solució que no passi per aquests sacrificis, que no són 100% efectius", indica. Per això, un cop passat l'agost, demanaran trobar-se amb Agricultura i el cos d'agents rurals per parlar-ne.

Ampliació:

Els advocats s'emparen en l'articulat de la Llei de Caça per assegurar que les captures de senglars que fan els agents rurals des d'un tot terreny, i de nit, són "il·legals". L'actual legislació data dels anys 70 i té abast estatal (a Catalunya, de moment, no n'hi ha cap d'específica).

Marina Vall-llosada recorda –i ho reforça ensenyant el text- que un dels punts de l'articulat deixa clar que se sancionaran aquells qui "cacin de nit, amb armes de foc o bé accionades amb gas o aire comprimit, auxiliant-se amb els focus d'un vehicle a motor o qualsevol altre dispositiu que emeti llum artificial". "Per tant, volem notificar al Departament d'Agricultura que la legislació prohibeix explícitament aquests mètodes", precisa.

La portaveu de la CPDA del Col·legi d'Advocats de Girona ja avança que no denunciaran ningú, però sí que volen reclamar "diàleg" amb la Generalitat per posar fi a aquestes captures. Sosté que la superpoblació de porcs senglars no s'ha de combatre "amb sacrificis", perquè ja ha quedat clar que "no tenen efectivitat" i cada any la població de porcs va en augment.

"Demanem aplicar mètodes alternatius", subratlla Vall-llosada. I en aquest punt, reforça l'aposta dels advocats pels sistemes anticonceptius, a imatge dels que es fan servir a les ciutats per posar fre a les colònies de coloms i gats.

L'advocada gironina recorda que l'administració de vacunes anticonceptives, bé sigui per via oral o injectables, "té una eficàcia del 80%, com demostren estudis que s'han fet a Anglaterra". A més, Marina Vall-llosada explica que, amb els porcs senglars, el mètode ja s'aplica com a prova pilot al Vallès Oriental (a la zona de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses).


Reunió passat l'estiu

Per això, un cop passat l'estiu, membres de la comissió del Col·legi d'Advocats de Girona demanaran reunir-se amb el Departament d'Agricultura –i si cal d'altres, com Territori- per tractar els problemes que suposa l'espècie. "En cap moment neguem quina és la situació actual del porc senglar a les comarques de Girona, però hem de trobar una via de solució que no passi només pel sacrifici, perquè tampoc és 100% efectiu ja que la població de senglar cada dia creix, per més que se'n matin", concreta l'advocada.

"Reclamem que es deixin de fer aquestes batudes nocturnes, i que es combinin els mètodes tradicionals amb els anticonceptius", explica Marina Vall-llosada. És a dir, continuar amb els aguaits i les trampes o les autoritzacions excepcionals a caçadors; però no amb les captures nocturnes des d'un tot terreny.