Determinen que el foc que ha calcinat 76 hectàrees entre Camallera i Vilopriu és intencionat

Aquest és el tercer incendi provocat que es declara a la zona després des de dijous

El foc que crema encara entre Camallera i Vilopriu, i que ha calcinat 76 hectàrees, és intencionat. Els agents rurals han trobat proves per concloure-ho inicialment, que ara els Mossos d'Esquadra s'encarregaran d'analitzar.

El foc s'ha iniciat a quarts de tres de la matinada en un camí rural, uns 200 metres endins des de la carretera GI-623, que uneix el poble amb l'Escala (Alt Empordà). Per l'hora, el lloc i, sobretot, els indicis i proves que ara estudiarà la policia, els agents rurals afirmen que el foc és provocat, i que hi ha la mà d'un piròman al darrere.

El d'aquest dissabte és, de fet, el tercer incendi intencionat que crema a la zona en tan sols dos dies. Dijous n'hi va haver dos més. Van ser petits i sortosament no van prendre sotabosc, però també eren provocats.

Ampliació:

Els Bombers remullen l'interior del perímetre de l'incendi per terra i aire, amb l'objectiu d'evitar que els punts calents que fumegen puguin reviscolar empesos per la tramuntana. L'incendi de Camallera, que sobretot ha afectat terme de Vilopriu, ha cremat 76 hectàrees. D'aquestes, un 60% són forestals i un 33% són camps de conreu.

El foc ha començat a les 2.37 de la matinada 200 metres endins d'un camí rural, situat al peu de la carretera GI-623 a l'est de Saus. En paral·lel a les tasques d'extinció, Agents Rurals i mossos d'investigació han anat fins al punt d'ignició per investigar-ne les causes. Per l'hora, pel lloc i pels indicis que han trobat, els rurals conclouen que el foc ha estat intencionat.

L'incendi, doncs, se suma a la llista negra de focs provocats que hi ha hagut a la zona de Vilopriu en els darrers anys. De fet, aquest és el tercer foc en tan sols dos dies. Els altres dos van ser dijous a la nit. Van ser petits i es van poder apagar en breu. Però en tots els casos, van ser intencionats.

El cap de guàrdia dels rurals a la demarcació, Gustau Puiggros, ha explicat que de moment les conclusions de la investigació són preliminars. Falta confirmar-les amb les proves que s'ha endut la policia científica per investigar (residus que s'han trobat al punt d'inici de les flames).

Idònies per provocar un incendi

"Al lloc no s'hi han trobat restes, com podria ser una burilla; ni tampoc l'ha causat un llamp", ha indicat Puiggros. El cap de guàrdia també ha precisat que el lloc i les condicions, amb fort vent i baixa humitat, eren idònies per provocar un incendi. "Hi havia bosc i a més la zona era de molt fàcil accés, perquè es troba a uns 200 metres de la carretera", ha precisat.

"Sí que aquí hi poden anar parelles i fer una negligència, perquè hi transita molta gent al vespre; però creiem que no és el cas", ha indicat el cap de guàrdia. De fet, Gustau Puiggros afirma que qui ha engegat l'incendi ho ha fet a consciència, "aprofitant la tramuntana perquè l'estengués avall com una llengua". "Aquest és el perill més gran que hi ha, perquè el vent ajuda a què es propagui", conclou.

L'incendi ha fet patir durant la matinada. Però des de primera hora del matí el perímetre no ha crescut més, i això ha ajudat a donar-lo per estabilitzat a les dotze del migdia. No ha calgut desallotjat veïns, però sí que se'ls ha demanat que es confinessin a casa. Arran de l'incendi, s'han hagut de tallar diverses carreteres locals.