Santa Coloma de Farners desaconsella beure aigua de l'aixeta a menors de 16 anys i majors de 60

El consistori demana a l'ACA que alliberi aigua del Pasteral per recarregar el seu aqüífer

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners desaconsella beure aigua de l'aixeta a menors de 16 anys i majors de 60 perquè les últimes analítiques han detectat una "elevada concentració" de fluor a la xarxa pública a conseqüència de la sequera. El consistori ha emès un ban on també demana que la llet per als nadons es prepari amb aigua embotellada.

L'aqüífer que abasteix la població, la riera de Santa Coloma, està pràcticament buit perquè fa massa temps que no plou. Per això, l'Ajuntament també ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que desembassi aigua del Pasteral per recarregar-lo i poder solucionar, momentàniament, la problemàtica. L'alcalde, Joan Martí, lamenta però que fa deu anys que esperen "l'única solució efectiva": connectar-se a una altra font d'aigua.

Ampliació:

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha demanat a l'ACA que autoritzi Aigües Ter-Llobregat (TALL) a alliberar aigua des del Pasteral fins al sifó que abasteix la riera de Santa Coloma. L'aqüífer que abasteix el municipi passa pràcticament sec i això suposa repetir els problemes d'abastament que pateix la població de manera cíclica.

La setmana passada, com que la sequera persisteix, l'Ajuntament ja va començar a aplicar mesures per estalviar l'aigua. En va reduir l'ús per netejar carrers –només es fa servir la que és "imprescindible"- i també va començar a regar menys els jardins públics. En paral·lel, el consistori va recomanar als colomencs que també seguissin aquest exemple (per exemple, dutxant-se en comptes d'omplir banyeres o posant rentavaixelles i rentadores només quan estiguin plens).

Ara, les últimes analítiques han detectar una "elevada concentració de fluor" a l'aigua de l'aixeta. Els controls periòdics de qualitat que es fan a la xarxa l'han situat per sobre d'1,5 mg/l. "Tot i que el fluor no es considera un element tòxic agut, la ingesta continuada pot representar un perill per a la salut del consumidor", precisa el consistori.

Així, concentracions d'entre 0,5 i 1 mg/l protegeixen la població infantil de la càries dental. En canvi concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar un risc de fluorosi dental per a nens i adolescents (fins als 16 anys). Per a la gent gran, concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar risc de fluorosi òssia.

Davant d'aquests riscos l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha emès un ban on recomana que nens i joves fins a 16 anys i gent gran (majors de 60 anys) s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que la llet artificial per a nadons es prepari amb aigua embotellada (amb un màxim de contingut en fluor de 0,5 mg/l). El ban emès pel consistori assegura, no obstant, que tots els colomencs podran utilitzar l'aigua per dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina sense cap risc per a la salut.

Problemes gairebé cada estiu

El consistori explica que els problemes d'abastament a la ciutat es reprodueixen "periòdicament gairebé cada estiu", perquè la xarxa de subministrament d'aigua potable s'abasteix només dels pous municipals. Que al seu torn, treuen el recurs de l'aqüífer de la riera de Santa Coloma.

L'alcalde Joan Martí assegura que "a conseqüència de la sobreexplotació d'aquest aqüífer, i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional, a l'estiu patim aquests problemes". Segons Martí, per garantir el subministrament d'aigua potable, "només hi ha una solució que realment sigui efectiva: connectar-nos a una altra font d'aigua".

L'any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va imposar la connexió amb la dessaladora de Blanes. "Al final, no s'ha fet ni una cosa ni l'altra, tot i que l'ACA ha acabat reconeixent que l'alternativa bona és connectar-se al Pasteral, deixant de banda la dessaladora", conclou Martí.