Conèixer l’ofici de pastor i el treball amb gossos de tura, nova activitat turística al Baix Empordà

Forma part de la programació de l’Estació Nàutica de l’Estartit-Illes Medes

Veure com s’esquila una ovella o com treballa el pastor amb el gos de tura per conduir un ramat de xais o oques és el que es pot veure al Mas Muxach, a l’Estartit (Baix Empordà). El visitant té l’oportunitat de conèixer com funciona una granja i un ofici encara molt desconegut de la mà d’en Jordi Muxach, amb més de quaranta anys d’experiència com a pastor, criador i seleccionador de gossos de treball. L’activitat s’ofereix per primer cop dins la programació de l’Estació Nàutica de l’Estartit-Illes Medes.

L’objectiu és oferir una experiència única i complementària a les activitats aquàtiques i aprofitar l'entorn natural del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. “Ens diuen que és tot un espectacle”, explica el mateix Muxach, que acaba la visita amb una exhibició que inclou un seguit de proves en què el gos –“la mà dreta i a vegades també l’esquerra del pastor”¬- guia el ramat. La visita també inclou un tastet de xai criat a la granja.

Ampliació:

Oferir una experiència única per gaudir amb família. Aquest és l’objectiu d’aquesta activitat que s’ha batejat amb el nom ‘Tornen els pastors’. Una oportunitat per conèixer un ofici que encara és poc conegut en una explotació d’ovelles, on també hi ha altres animals com ara oques, gallines, cavalls, conills i els gossos de tura. Aquests últims, són les estrelles de la visita. El propietari de Mas Muxach, en Jordi Muxach, és un dels pastors més coneguts a Catalunya pels nombrosos premis de concursos que ha recollit al llarg de la seva trajectòria amb els gossos de tura, alguns també famosos com la Coloma.

Veure com el pastor dóna les ordres al gos i com aquest es mou obedient i amb molta precisió es un “autèntic espectacle”, com els diuen molts visitants. Ho fa amb ramats d’ovelles, oques i ànecs. Segons explica Muxach, el gos és “la mà dreta i a vegades també l’esquerra del pastor” perquè, sense ell, no podria controlar el bestiar en la distància. La visita, però, també inclou altres activitats com ara veure com s’esquilen les ovelles i la tècnica que s’utilitza, recollir hortalisses de l’hort o fer un tast de xai criat a la granja. “Els ensenyem a distingir entre una cabra o una ovella i com és el treball real d’un pastor”, explica Muxach. A banda de la granja, també tenen –juntament amb la seva dona Montse- una escola d’ensinistrament de gossos.

Oferir activitats complementàries als esports nàutics

Aquest any és la primera vegada que s’ofereix aquesta activitat en la programació de l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes. Actualment hi ha una oferta de quaranta de diferents, la majoria aquàtiques com és el submarinisme, la més coneguda, juntament amb d’altres com rutes amb caiac pel riu ter o vol en globus. El president de l’estació, Josep Maria Pla, subratlla que el sector ha apostat per obrir el ventall amb activitats complementàries a l’aigua i aprofitar l’entorn privilegiat del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i Baix Ter. “Abans el turista es preguntava on anar de viatge i ara el que vol és triar com omplir el temps d’oci”, afegeix. El visitant, a més, es pot fer paquets d’activitats en funció del que vulgui fer.

Aquests productes turístics estan tenint una bona acollida, sobretot per al públic català però també procedent de països com Holanda, Bèlgica, França o Anglaterra. L’any 2015, la venda d’aquestes activitats va créixer un 12% respecte l’any anterior.