La Diputació de Girona aprova una moció de suport a la plantilla de Nylstar

El ple tira endavant el procés per acabar amb la cessió "irregular" de la Casa de Cultura

La Diputació de Girona en bloc ha aprovat una moció de suport a la plantilla de la tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) i demana a l'empresa que faci "el màxim esforç" per "redreçar" la situació actual i arribar a un acord "satisfactori" amb els treballadors. Sobre la plantilla pesa encara un ERO d'extinció de 155 contractes, que ara s'està negociant per reconduir-lo en un de suspensió.

A la moció, que ha tirat endavant per unanimitat, el ple de la Diputació se solidaritza amb els treballadors i es posa a disposició per "rebre qualsevol petició i per intermediar" en el conflicte laboral. El text recorda també que la Diputació, com a representant dels municipis gironins, no es pot quedar "impassible" davant un ERO com aquest.

D'altra banda, el ple també ha iniciat els tràmits per acabar amb la cessió "irregular" de la Casa de Cultura que va denunciar la CUP. El seu diputat, Lluc Salellas, ho ha celebrat dient que "ara s'inicia un procés de canvi" i es comencen a fer les coses "com cal".

Ampliació:

La moció per reclamar la continuïtat de la tèxtil de Blanes l'havia entrada a ple el grup d'ERC, però se l'han acabat fent seva tots els grups polítics. El text s'ha aprovat per unanimitat (de fet, no hi ha hagut ni debat). La moció recorda, ja d'entrada, que "per primera vegada" des del 2012 han repuntat els ERO d'extinció i que aquesta tendència a l'alça s'aprecia "amb més claredat" a Catalunya (on l'any passat es va tancar amb un increment del 9,75% dels expedients d'acomiadament).

"Aquests ERO es produeixen aparentment a contracorrent, ja que coincideixen amb una millora general de l'economia i el mercat de treball", subratlla l'escrit. La Diputació també recorda que els ajuntaments reben directament els efectes d'aquests expedients "perquè han d'atendre més assumptes relacionats amb serveis socials, habitatge, sanitat o educació, tot i que les competències legalment no els hi corresponguin".

L'escrit es fa ressò que els acomiadaments i tancaments d'empreses repercuteixen directament a la caixa dels consistoris i en la qualitat de vida dels conciutadans. Per això, la Diputació assegura que no es pot quedar "impassible" davant l'ERO de Nylstar "que pot comportar el tancament definitiu de l'empresa".

"Cop per a Blanes i la comarca"

"La pèrdua de feina de tants conciutadans pot suposar un important cop per a tota la ciutat de Blanes i la comarca" recull l'escrit. Ara mateix, damunt els treballadors de la tèxtil pesa un ERO d'extinció de 155 contractes (el 70% de la plantilla) que s'està intentant reconduir en un de suspensió. Per això, i mentre empresa i sindicats negocien, la Diputació de Girona en bloc ha instat la direcció de Nylstar a fer "el màxim esforç" per redreçar la situació actual "i arribar a un acord satisfactori amb els treballadors i amb els seus representants legítims".

La moció també se solidaritza amb els empleats "que ara es poden veure abocats directament a l'atur" i, per últim, mostra la voluntat de la Diputació per intercedir, si cal, en el conflicte laboral. "La Diputació es posa al servei dels treballadors i de l'empresa per rebre qualsevol petició o per intermediar sempre que pugui amb l'objectiu últim de garantir la continuïtat dels llocs de treball", conclou el text.

Cessió de la Casa de Cultura

D'altra banda, el ple d'aquest agost (amb caràcter extraordinari) també ha tirat endavant el procés per acabar amb la cessió "irregular" de la Casa de Cultura denunciada per la CUP. El seu diputat, Lluc Salellas, va alertar que l'equipament estava en una "incertesa legal" perquè la Diputació –propietària de l'edifici- no havia fet cap acord amb la Fundació Casa de Cultura per cedir l'immoble a l'entitat.

Avui, el ple ha tirat endavant la desafectació del domini públic de la totalitat de la Casa de Cultura. Un tràmit que és el primer pas per arreglar aquest buit, i fixar les condicions sota les quals la Fundació podrà fer ús de la Casa de Cultura.

El diputat de la CUP ha pres la paraula per expressar la seva "felicitat". "Per fi hem iniciat de forma fefaent, clara i pública la normalització d'una institució que fa massa anys que no és la que hauria de ser", ha dit Lluc Salellas. El diputat cupaire ha dit que, amb la desafectació del domini públic "s'inicia un procés de canvi, que en els propers mesos hauria de derivar en la legalització de la Casa de Cultura, de la seva Fundació i del conservatori Isaac Albéniz". "Entenem que per fi comencem a fer les coses com s'haurien de fer", ha conclòs.

Suport a l'hospital Trueta

El ple d'aquest dimarts també ha aprovat una moció per defensar "una sanitat de qualitat a l'hospital Trueta". Precisament, la mateixa que ahir al vespre l'Ajuntament de Girona també va tirar endavant. En tots dos casos, tant al consistori com a la Diputació, la moció s'ha aprovat per unanimitat.

El text recorda que l'hospital Josep Trueta és "un centre de referència" i lamenta que la manca d'inversions fa que, actualment, alguns dels serveis no garanteixin "un nivell assistencial adequat".

Per això, la moció insta el Departament de Salut a fer "les accions necessàries" per garantir "el nivell assistencial adequat". I en concret, reclama al Govern que redacti "amb la major rapidesa possible" un pla funcional per a la UCI pediàtrica i de neonatologia, acompanyant-ho dels recursos "que permetin donar una assistència de qualitat i avantguarda".