El ple de Girona reserva els diners per desencallar la reposició del parc Central

La proposta tira endavant amb els vots de l'equip de govern i el PP

El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat reservar els diners per assumir l'enderroc del passadís de l'estació del TAV, i que es desencalli la reposició del parc Central, sense estalviar retrets cap a Adif. En total, s'han consignat poc més de 490.000 euros (tot i que s'espera que l'enderroc en costi 283.000).

Aquest era el darrer escull per signar el conveni amb Adif i que s'engeguin les obres del parc, totalment empantanegat des de fa vuit anys. Uns treballs que, en total, costaran 2,99 MEUR. La proposta ha tirat endavant, però no ha estat exempta de polèmica. A l'equip de govern se li ha criticat haver fet una gestió "negligent" i haver "deixat que guanyi Adif".

Qui s'ha endut la pitjor part, però, ha estat l'administrador d'infraestructures, contra qui han carregat tots els grups, menys el PP, pels reiterats "incompliments", "insensibilitat" i "menyspreu absolut" cap a la ciutat.

Ampliació:

La votació era un tràmit, però no ha estat exempta de polèmica. Per desencallar el conveni amb Adif, i que s'engeguin les obres del parc Central, calia que la ciutat reservés els diners per assumir l'enderroc del 'finger' (el passadís que connecta l'estació del TAV amb la del tren convencional).

En total, 490.247,75 euros, que són els que inicialment s'havien pressupostat (tot i que el consistori confia que l'obra, al final, en costi 283.000). Els diners s'han tret de tres partides diferents: adquisició de patrimoni (135.000 euros), cobriment de pistes (149.225,18) i trasllat de la biblioteca Ernest Lluch, que encara no s'ha fet (206.022,27).

La proposta ha tirat endavant amb els vots de l'equip de govern (CiU i el PSC) i el PP. ERC i C's s'han abstingut i la CUP hi ha votat en contra. Ara bé, durant el debat, les crítiques han estat presents a cada intervenció. Bé fos contra l'equip de govern, bé fos contra Adif –aquest, sobretot- o bé contra tots dos.

La tinenta d'alcalde Maria Àngels Planas ha recordat que l'Ajuntament ha decidit assumir l'enderroc atenent la petició dels veïns "perquè s'acabin quan abans millor les obres del parc Central". Un espai de la ciutat que el proper dia 18 portarà vuit anys en obres, i que està totalment empantanegat. Planas també ha subratllat que el conveni també deixa clar que el consistori pagarà l'obra "per allò que realment costi". És a dir, cada quinze dies i a mesura se li vagin entreguin les certificacions sobre com avança.

"Qui guanya és Adif"

La portaveu de C's, Míriam Pujola, ha criticat que tant l'Ajuntament com Adif "han fet una gestió molt poc exemplar" amb el parc Central. El portaveu de la CUP, Lluc Salellas, ha anat més enllà i ha dit obertament que avui "qui guanya és Adif, perquè votem allò que volen".

"La responsabilitat més gran és seva, ens han destrossat el parc Central i novament queda palès que l'Estat ens estima molt poc; però també hi hauria d'haver autocrítica per part de l'equip de govern", ha subratllat el regidor. Salellas també ha lamentat que s'hagi decidit assumir el cost de l'enderroc, en comptes d'engegar una campanya de mobilització.

La portaveu d'ERC ha recordat que el parc porta vuit anys de cap per avall i ha parlat fins i tot "d'una generació perduda de nens que no hi han jugat". "Els veïns ho coneixen com a zona zero", ha recordat. Maria Mercè Roca ha dit que les negociacions entre Ajuntament i Adif s'han fet "de forma negligent" i no s'ha estat de carregar contra l'administrador d'infraestructures per la seva "insensibilitat i menyspreu absolut" cap a la ciutat.

Veray demana la dimissió de Ribas

El regidor del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, ha entonat part de 'mea culpa', però tampoc s'ha estat de dir que "Adif no té paraula". De fet, ha criticat que tota l'obra del TAV, i el projecte fallit per soterrar el tren convencional, ha estat "una de les majors mentides de l'Estat" que ha deixat "una hipoteca molt gran a la ciutat".

Unes frases que han encès la portaveu del PP, Concepció Veray, que li ha demanat directament que dimitís. "Això seria el mínim que podria fer quan se li exigeixen responsabilitats; la resta, és enganyar la gent", ha dit. Veray ha tirat d'hemeroteca, i de mails que Ribas va enviar a Adif, per recordar que inicialment l'Ajuntament s'havia compromès a assumir l'enderroc del 'finger', i que després es va fer enrere.

La portaveu popular ha decidit votar a favor de la proposta per consignar els diners perquè, com ha assegurat, "finalment el consistori ha fet allò que se li ha demanat", que és pagar l'enderroc. Ara bé, també ha deixat clar que l'Estat s'oposa a enderrocar el 'finger', "perquè és una obra que ja s'ha pagat i no cal gastar-se diners per tirar-la a terra".

Per últim, l'alcaldessa Marta Madrenas ha pres la paraula per recolzar el regidor Carles Ribas. L'alcaldessa ha explicat que, tot i que inicialment es va parlar que l'Ajuntament assumís l'enderroc del 'finger', els retards amb l'obra del TAV i les posteriors inundacions van fer que això canviés. Madrenas també ha recordat que, tot i que ara paguin l'obra, més endavant reclamaran responsabilitats a Adif per tots els perjudicis que han comportat per a la ciutat les obres de l'alta velocitat.

La moció del Trueta, per unanimitat

El ple d'aquest dilluns, convocat amb caràcter extraordinari, també ha aprovat una moció per defensar "una sanitat de qualitat a la ciutat". El text, aprovat per unanimitat, recorda que l'hospital Josep Trueta és "un centre de referència" i lamenta que la manca d'inversions fa que, actualment, alguns dels serveis no garanteixin "un nivell assistencial adequat".

Per això, la moció insta el Departament de Salut a fer "les accions necessàries" per garantir "el nivell assistencial adequat". I en concret, reclama al Govern que redacti "amb la major rapidesa possible" un pla assistencial per a la UCI pediàtrica i de neonatologia, acompanyant-ho dels recursos "que permetin donar una assistència de qualitat i avantguarda".