El parc hospitalari de Salt (Gironès) centralitzarà a partir d'ara els tractaments a pacients amb esclerosi múltiple i altres malalties degeneratives cròniques. La unitat, que té registrats més de mil pacients, ha estrenat nous espais a l'edifici de la República, fruit de la reorganització impulsada arran de l'aliança entre l'ICS i l'IAS.
El seu responsable, el doctor Lluís Ramió, subratlla que el trasllat suposa una "millora important" per als pacients, perquè es concentren en un únic espai els diagnòstics, tractaments mèdics, la rehabilitació i també la recerca.
Des d'aquesta unitat, anualment es preveuen fer més de 3.000 visites i 1.500 sessions de tractaments. L'hospitalització i els casos aguts, com ara els ictus, es concentraran al Josep Trueta.
El trasllat de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple al parc hospitalari de Salt és fruit de l'aliança estratègica entre l'ICS i l'IAS. A partir de principis de juliol, els metges, psicòlegs, neuropsicòlegs i infermeres que la integren s'han trasllat a un espai que s'ha condicionat a l'edifici de la República. La unitat disposa de 177 metres quadrats propis i 80 de compartits amb d'altres.
Des d'aquí, se centralitzaran totes les visites i tractaments a malalts d'esclerosi múltiple (el 80% dels pacients que s'atenen) i d'altres malalties degeneratives cròniques. La unitat disposa, entre d'altres, de quatre consultes (tres de neurologia i una d'infermeria), una sala de tractament i un espai on es faran puncions lumbars i extraccions.
El seu responsable, el neuròleg Lluís Ramió, explica que el nou espai suposa "un gran pas endavant en l'atenció als pacients". Sobretot, perquè a partir d'ara, amb el trasllat de la unitat, en un mateix espai –el del parc hospitalari- es concentren tots els serveis d'atenció a aquestes malalties: diagnosi, tractament, consultes especialitzades, atenció psicològica, rehabilitació física i cognitiva (aquesta, a l'hospital de dia) i recerca i assajos clínics (des de l'Idibgi).
A més, la nova unitat també comparteix espai amb la Fundació Esclerosi Múltiple. "El fet que tots aquests dispositius ens trobem separats a escassos metres fa que el treball amb els pacients i els seus familiars pugui ser el màxim d'integral, coordinat i eficient possible", subratlla el neuròleg. "Aquest és el model pel qual apostem des de l'entitat", hi afegeix la gerent de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera.
Més de mil pacients
Actualment, la unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple té registrats més de 1.000 pacients, dels quals 800 hi reben assistència de forma regular. Des del 2004, a més, la unitat ha participat en més de setanta assajos clínics (on hi han pres part més de 350 pacients). Actualment, hi ha vint estudis en marxa.
El neuròleg Lluís Ramió concreta que, anualment, des de la unitat situada al parc hospitalari de Salt es faran unes 3.400 visites anuals (entre consultes externes de neurologia, psicologia clínica, neuropsicologia, infermeria i amb motiu d'assajos clínics). "Calculem que es faran també 1.500 sessions a la sala de tractaments i més de 65 puncions lumbars cada any", indica el responsable.
Unitat de referència
Els nous espais al parc hospitalari de Salt són un primer pas perquè la unitat esdevingui la de referència a la Regió Sanitària amb el tractament de l'esclerosi múltiple. Actualment, vuit de cada deu pacients que s'hi atenen tenen aquesta malaltia degenerativa.
"Calculem que ara tractem el 80% dels pacients de la regió; la nostra voluntat és arribar al 100%, i ser la unitat de referència en tractament i recerca de tot el territori", precisa Ramió. Segons el neuròleg, això suposarà tractar uns 950 pacients anuals amb aquesta malaltia.
El model que se seguirà per fer que la Unitat de de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple sigui referent al territori seguirà el d'altres especialitats, com l'oncologia o l'endocrinologia. És a dir, que en comptes que siguin els pacients els qui es desplacin fins a Salt, seran els metges i especialistes del Martí i Julià els qui aniran fins al seu hospital de referència per atendre'ls.
Actualment, l'esclerosi múltiple és la principal causa de discapacitat física i cognitiva d'origen neurològic en adults joves. Cada any, se'n diagnostiquen cinc nous casos per cada 100.000 habitants. Afecta gent jove, sobretot dones, i es diagnostica entre els 20 i els 40 anys.
És una malaltia degenerativa crònica i progressiva que pot causar una alta discapacitat física i cognitiva. Afortunadament, actualment es pot tractar i en els darrers vint anys s'han desenvolupat i comercialitzat tractaments específics per millorar-ne el curs i el pronòstic.
Els casos aguts i l'hospitalització, al Trueta
Per la seva banda, les patologies neurològiques agudes –com els ictus- i l'hospitalització se centralitzaran a l'hospital Josep Trueta. De fet, aquest és el centre de referència pel Codi Ictus i disposa de la única unitat per tractat infarts cerebrals de tota la regió sanitària.