L'Ajuntament de Figueres i sindicats acorden suspendre temporalment la vaga d’Ecoserveis

Els treballadors volen mantenir les condicions laborals al marge de l’empresa on treballin

L’Ajuntament de Figueres i els representants sindicals de COBAS i CCOO de l’empresa público-privada Ecoserveis –dedicada a la recollida d’escombraries, l’enllumenat i la jardineria de la ciutat- han acordat aquest divendres suspendre temporalment la vaga indefinida que hi havia prevista a partir de l’1 d’agost. Resten a l’espera d’un informe que han encarregat a un jutge laboral sobre l’article 1 del capítol 1 del conveni.

Els treballadors volen mantenir les condicions de forma permanent i al marge de l’empresa on treballin mentre que l’equip de govern, l’oposició i els tècnics municipals dubten de la seva legalitat perquè asseguren que és una fórmula que no existeix enlloc més. La vaga es va convocar per la falta d’acord en la negociació del conveni col·lectiu, que expira a l’octubre.

L’Ajuntament, a més, preveu traspassar el personal de jardineria i enllumenat a l’empresa de serveis municipal Fisersa i privatitzar el servei d’escombraries, un fet que preocupa als treballadors perquè temen que el canvi comporti un empitjorament laboral.

Ampliació:

La reunió d’aquest divendres a la sala de plens de l’Ajuntament ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip; el conseller delegat d’Ecoserveis, Quim Felip, els portaveus municipals de tots els partits i els representants sindicals de COBAS –el majoritari- i CCOO. L’objectiu era desencallar les negociacions i intentar arribar a un acord.

Després d'unes tres hores de debat, s’ha acordat demanar a un jutge laboral un informe sobre la legalitat de l'article 1 del capítol 1 del conveni sotmès a negociació així com les implicacions legals derivades de la seva aplicació. En el text proposat pels treballadors, es diu que aquests mantindran les condicions laborals de forma permanent al marge de l’empresa on treballin. És a dir, que si canvien d’empresa el conveni continuï vigent i amb les mateixes condicions. Aquest és un tema que tant l’Ajuntament, l’oposició i els tècnics municipals no tenen gens clar ja que, segons diuen, no ho han vist enlloc més.

Mentrestant, s’ha acordat suspendre temporalment la vaga indefinida que havia de començar el pròxim 1 d’agost a l’espera del pronunciament del jutge i poder després continuar amb les negociacions.

L’alcaldessa Marta Felip ha afirmat que “queda molt camp per córrer” en la negociació. “L’Ajuntament vol resoldre tots els dubtes i esgotar totes les vies possibles de negociació”, ha afirmat.

Més de tres mesos encallats

Fa més de tres mesos que els sindicats i l'Ajuntament de Figueres negocien el nou conveni col·lectiu d'Ecoserveis, que compta amb 115 empleats. Els plans de l'equip de govern de traspassar part de la plantilla a Fisersa i externalitzar el servei d'escombraries a una empresa privada xoca frontalment amb la voluntat de COBAS i CCOO, que finalment va decidir convocar una vaga indefinida a partir de l'1 d'agost que ara ha quedat suspesa temporalment.

Ricardo López, president del comitè d'empresa, avisava que no permetran que es divideixi els empleats i que volien una altra proposta de l’Ajuntament per desbloquejar la situació. També es queixaven que els empleats de Fisersa han patit retallades de sou de prop del 8% en els darrers anys pel context de crisi.

Per la seva banda, l’alcaldessa va demanar prudència i va assegurar que els plans de l’Ajuntament no preveien en cap cas rebaixes salarials a la plantilla. La seva proposta és la d’aprovar un conveni per a quatre anys que s’aniria prorrogant fins que no s’acabés de negociar el nou.

Fisersa és una empresa 100% pública i ofereix els serveis de subministrament d'aigua potable, clavegueram, tractament d'aigües residuals, transport urbà, gestió de les zones blaves d'aparcament i grua municipal. L'ajuntament vol que, a partir d'ara, també capitalitzi els serveis d'enllumenat i jardineria.