Presó sense fiança pels germans d'Arbúcies acusats de col·laborar amb Estat Islàmic

Atribueixen a un el delicte de pertinença a DAESH i a l'altre el de finançament de terrorisme

El jutge de l’Audiència Nacional Alejandro Abascal ha dictat aquest dijous presó comunicada i incondicional per als dos germans de 33 i 22 anys, Abdelhak i Omar El J., detinguts a Arbúcies (Selva) la matinada de dimecres.

El magistrat atribueix a un dels suposats jihadistes el delicte de pertinença a DAESH i a l’altre el de finançament de terrorisme, previst a l’article 576 del Codi Penal. Els dos detinguts han negats tots els fets davant el jutge i han estat traslladats a la presó de Soto del Real. Segons fonts jurídiques, la investigació als dos germans mostra com en una família marroquina, que va arribar a l'Estat ara fa 13 anys, alguns dels seus fills van anar radicalitzant-se fins a integrar-se a l'autoanomenat Estat Islàmic.

El jutge considera que el primer a radicalitzar-se va ser Bachir, el germà mort en combat a Síria, quan el 2015 va decidir abandonar tots els seus béns materials, va deixar la carnisseria que regentava a la demarcació de Girona, es va acomiadar dels seus dos germans i va viatjar amb la dona i els dos fills a la zona de conflicte.

La mateixa investigació judicial afegeix que Abdelhak, el germà de 33 anys que ha declarat aquest dijous a l’Audiència Nacional, va decidir seguir les passes de Bachir, sense ocultar la seva "absoluta radicalització" a les xarxes socials. La investigació també considera que va participar en enviaments de diners a Síria i que els ingressos els executiva el seu germà petit, Omar. Tots dos feien servir l’aparell de canalització de fons ideats pels membres combatents d’Estat Islàmic, segons les mateixes fonts. Aquest sistema es basa en enviar quantitats econòmiques a persones radicades a Turquia que s'encarreguen de reenviar-les als destinataris finals que es troben a Síria.

Preguntats pel jutge, els dos detinguts han negat els fets i, fins i tot, Omar ha assegurat que desconeixia la pertinença a Daesh del germà mort en combat, Bachir. Els dos detinguts han ingressat a la presó de Soto del Real.

La Guàrdia Civil va detenir els dos germans la matinada de dimecres en el marc d’una operació dirigida pel jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional. A banda de les detencions, els agents van registrar els seus domicilis durant més de vuit hores i van endur-se nombrós material informàtic, diners en efectiu i telèfons mòbils.

Els dos homes vivien a la localitat gironina d’Arbúcies des de feia més de 10 anys on estaven plenament integrats, segons va informar l’alcalde, Pere Garriga. El més gran està casat amb una veïna del municipi de tota la vida, que treballa en tasques de neteja a l’ajuntament, té dues filles de tres i vuit anys i està empleat en una empresa local de fabricació d’autobusos. A banda dels dos detinguts, hi havia un tercer germà que va morir a Síria combatent per a l’Estat Islàmic.