Neix una associació que reclama la regulació d’usos a les Illes Formigues

L'objectiu és garantir la preservació de l'entorn

Aquest matí s’ha presentat oficialment l’Associació Amics de les Illes Formigues, una plataforma que compta amb representants de diferents activitats com ara pescadors, hotelers i submarinistes.

Reclamen que es regulin els usos de les Illes Formigues, l’arxipèlag format per 16 illots a la Costa Brava –entre Palamós i Palafrugell-, un entorn “privilegiat” per la seva bellesa i biodiversitat que cada any atrau des de navegants, afeccionats a la immersió, pescadors i banyistes. “No volem prohibir res però sí que s’ordenin els usos per evitar abusos i garantir la sostenibilitat d’aquest espai”, afirmava el president de l’associació, Jordi Sistach, que recordava que ja està protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) però que cal que s’executi amb actuacions concretes.

A banda de conscienciar a la població, també volen una reunió aquest setembre amb la Generalitat i els alcaldes per parlar del full de ruta.

Ampliació:

La creació d’aquesta associació va començar a gestar-se ara fa uns mesos amb la idea de reclamar mesures concretes per garantir la conservació de les Illes Formigues, entre Palamós i Palafrugell. El seu president, Jordi Saladich, afirmava que la situació no és “apocalíptica” ni alarmant però que cal regular els usos d’aquest espai per garantir la preservació d’aquest entorn natural. I és que en un futur preveuen que cada cop hi hagi més pressió humana sobre aquest espai. “Ningú és propietari d’aquest lloc i tothom hi ha de poder fer el que vol però amb control i mesura”, afegia aquest dimarts des d’una embarcació i a pocs metres de les illes.

Entre les actuacions que reclamen, hi ha la instal·lació de boies ecològiques en les zones de fondeig per evitar la degradació del fons marí, que es respecti la normativa de pesca professional i esportiva i la correcta depuració de les aigües residuals en època d’estiu. El seu full de ruta és el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), una normativa que està vigent i que és competència de la Generalitat –concretament des dels departaments de Territori i Sostenibilitat i el d’Agricultura, Ramaderia i Pesca-. És per això que reclamen que sigui aquesta administració la que impulsi mesures concretes per donar compliment a la llei.

Per altra banda, recorden que a banda del PEIN la Generalitat també va redactar el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de Castell Cap Roig, aprovat el 6 de juny del 2006 i encara vigent. El seu àmbit marí ocupa una extensió de 677,68 hectàrees fins arribar a 1.600 metres d’aigües endins i a una profunditat d’uns 50 metres. Es tracta d’un triangle que, per la franja costanera va des de l’Agulla del Castell fins al Golfet i que s’endinsa fins a les Illes Formigues. Consideren que hauria d’arribar fins Els Ullastres i que s’allargués fins a la Fosca.

Malgrat tot, defensen que ja hi ha les eines per dur a terme aquesta preservació i insten la Generalitat a impulsar un pla d’actuacions. De moment, ja s’han reunit amb els directors generals d’Agricultura, Ramadera i Pesca i també de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb els alcaldes i regidors del territori –Palamós, Mont-ras i Palafrugell-. Tots ells s’han mostrat receptius. Ara volen fer un pas més i reunir-se aquest setembre amb representants de la Generalitat i del territori per parlar de mesures concretes.

Conscienciar a la població

L’associació compta amb representants del comerç –la Cambra de Comerç de Palamós-, la nàutica, pescadors, hotelers, submarinistes, experts universitaris i associacions de veïns, entre d’altres. A banda de reclamar actuacions, també s’han fixat com a objectiu conscienciar a la població de la necessitat de preservar aquest espai natural i recollir les millores que proposin els ciutadans en matèria de conservació. Consideren que cal trobar la implicació del territori per poder tirar endavant aquesta campanya des del consens.