Unes 175.000 persones omplen Blanes en l’inici del 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

La pluja no ha deslluït l’espectacle màgic dels xinesos Firevision Internacional Company

La companyia xinesa Firevision Internacional Company, procedent de Liuyang, ha estat l’encarregada d’aixecar el teló del 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes, un dels certàmens clau de l’estiu de la Costa Brava. La pluja que ha fet acte de presència abans de començar els focs no ha deslluït l’espectacle d’aquesta pirotècnia xinesa que, durant vint minuts, ha mostrat el seu alt nivell tècnic amb una gran diversitat de figures, colors estridents i grans focs - d’altura i a tocar de l’aigua- que han sorprès a les 175.000 persones que han omplert la platja de Blanes, a la comarca de la Selva.

L’empresa, a més, ha afegit un toc més especial i entre els dibuixos i la barreja de colors màgica – una simbiosi entre el món oriental i l’occidental- ha introduït les paraules ‘Love Blanes’ que s’han pogut veure des de la meitat del Passeig Marítim, una sorpresa que l’empresa a s’ha reservat fins a l’últim moment i que ha arrencat els aplaudiments dels assistents. Protecció Civil de Blanes ha explicat que no s’ha produït cap assistència durant els focs d’artifici. El certamen s’allargarà fins dimarts 26 de juliol i des de l’ajuntament esperen rebre prop d’un milió de visitants.

Ampliació:

Enguany, el concurs internacional de focs d’artifici de Blanes ha recuperat el cinquè dia d’espectacles pirotècnics després que el 2012, per motius econòmics, es reduïssin a quatre dies. En concret, enguany el cinquè dies de focs el paguen es firaries i, a canvi, poden instal·lar-se i oferir els seus serveis set dies. Així s’ha marcat en el conveni que l’Associació de Firaires de Barcelona va signar amb el consistori.

Enguany, el certamen té un pressupost de 126.000 euros, dels quals 95.000 es destinen a sufragar els costos de les empreses participants. Des del consistori calculen que la celebració del concurs de focs suposa un revulsiu econòmic per al territori de 500.000 euros per dia.

Una altra novetat d’enguany és que la pirotècnia guanyadora d’aquesta edició, a més del premi econòmic de 6.000 euros i el trofeu, també s’emportarà tres contractes per actuar a la festa de Lloret de Mar, la de Girona i al concurs de Blanes de l’any vinent.

El concurs internacional de focs coincideix amb la festa major de Santa Anna que inclou el festival de música a la platja Ensorra’t. Aquest divendres, l’exalcaldessa de la vila – la primera de la democràcia- Maria Dolors Oms, ha encetat la programació de les festes amb la lectura del pregó on ha rememorat la seva vida, la seva vinculació amb entitats socials i trajectòria política. Durant el seu discurs, l’exalcaldessa ha reivindicat “la honestedat” de la política.

Enguany, els espectacles i actes més importants es portaran a terme el dia 26 de juliol, Santa Anna, amb el ball de Morratxes, sardanes i els gegants. També es farà el corre aigua, el correfoc, la trobada castellera i la Festa de l’Escuma. Una programació que finalitzarà amb l’Aplec de l’Amor, un esdeveniment popular, que comptarà amb el grup de rumba catalana els Mataró Rumba All Stars.

Els dinou minuts de focs que es veuen cada dia de competició costen 19.000 euros (que el consistori paga a cada empresa participant) al marge del desplaçament que fan les empreses competidores.

En la convocatòria d’enguany s’han rebut un total de 9 propostes tot i que s’ha entrat en contacte amb unes 20 empreses de diferents punt del món. El jurat, després de valorar-les una a una, ha escollit les finalistes: tres empreses espanyoles que van estar premiades en edicions anteriors- Pirotecnia Accitana Maria Angustias (Granada), Pirotecnia Pablo (Astúries) i Pirotecnia Hermanos Fernández (Múrcia)-, una italiana que l'any passat va agradar molt al públic –Fireworks Lieto- i la xinesa Firevision Internacional Company. Aquesta última va participar en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Beijing el 2008 i aquest divendres ha mostrat que comptava amb un atractiu més, el seu nivell tècnic.

La pluja no ha deslluït l’inici del concurs

Aquest divendres, la pluja ha fet acte de presència poca estona abans d’arrencar els concurs de focs d’artifici. No obstant això, els assistents no s’han desanimat i paraigües en mà s’han mantingut ferms a la sorra de la platja de Blanes i durant els 20 minuts de l’espectacle que han seguit amb atenció.

Tal i com detallava el director tècnic de Firevision Internacional Company, Óscar Obiol, la seva intenció era oferir un espectacle “màgic” ple de formes i diversitat de colors. “Una simbiosi entre el món oriental, Xina i Japó, amb el món occidental”, ha detallat. En total, s’han llançat 731 quilograms de pólvora. “El nostre plat fort és la coloració – sense gas i en baix contingut de CO2- i l’ecologia”, ha explicat. Segons ha comentat Obiol, un dels seus elements més importants és la “seguretat” i els efectes dels seus coets. “La nostra pluja especial d’estels és especial, és com màgic, i així podem retre un homenatge als orígens de la nostra companyia”, ha detallat Obiol.

Des de l’empresa, ja ho tenien tot preparat per la pluja, que no dificultat ni ha causat cap problema durant tot l’espectacle. A més, el vent ha acompanyat i s’ha emportat el fum dels petards cap al mar. El punt més sorprenent ha estat quan enmig de l’actuació, s’ha pogut veure un ‘Love Blanes’ que ha arrencat els aplaudiments dels assistents. Entre ells destacaven la gran diversitat de colors, altures dels focs d’artifici i l’harmonia i ritme que s’ha mantingut durant tot l’espectacle.

No obstant això seran els vuit membres de la Comissió Tècnica i del jurat popular, format per 42 persones, que decidiran el guanyador d’aquesta edició un cop s’hagin vist totes les pirotècnies.

Aquest divendres ha estat el primer cop que la Pirotècnia Firevision International LTD, provinent de Liuyang, de la Xina participava en el concurs de Blanes. No obstant això, l’empresa que els ha donat suport a les terres selvatanes, la valenciana Tomàs, coneixia perfectament el certamen perquè és una veterana del concurs. Tot el material pirotècnic i els dissenys que s’han llançat han estat xinesos. No obstant això, els encarregats d’instal·lar-ho han estat els membres de la Pirotècnia Tomàs.

Unes hores abans de llançar els coets, una representació de la comissió tècnica del Concurs de Focs d’Artifici, encapçalada pel primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, han donat la benvinguda als representants de la companyia xinesa i els han lliurat un nou obsequi que des de Blanes entregaran a totes les empreses participants per agrair el seu esforç. Es tracta de la reproducció a petita escala de l’escultura que està instal·lada a una de les entrades de la vila, la cruïlla de la carretera d’accés a la Costa Brava amb la via de Blanes a Tordera. S’anomena ‘Monument als Focs’, es va inaugurar ara fa setze anys i es una al·legoria de l’esclat dels focs d’artifici. Va ser creada per dos artistes blanencs, Quim Serrano i Antoni Selvaggi. Al mateix temps, amb els quatre braços, representa els quatre punts cardinals oberts a l’acollida de totes les persones que s’acosten a Blanes durant aquest certamen. Al centre hi ha 365 puntes estrellades, de color blau, del Mediterrani i que simbolitzen cada un dels dies de l’any.

“Estem molt contents per la diversificació de temes de cultura i tradició de focs i tradicions que hem fet en aquesta edició”, ha explicat l’alcalde de Blanes, Miquel Llupiáñez qui ha detallat que calculen rebre prop d’un milió de visitants fins al proper dimarts 26 de juliol. “Esperem que vingui molta gent al cap de setmana”, ha comentat el batlle qui ha destacat que aquests dies la població de Blanes, d’uns 40.000 habitants, es multiplica per quatre. En concret, aquest divendres unes 175.000 persones, 75.000 més que en el tret de sortida de l’any passat, han omplert la platja, els balcons i terrasses dels restaurants de Blanes per seguir el certamen.

Cap assistència durant els focs

Per garantir la seguretat dels focs d’artifici, un any més s’ha muntat un pla especial de seguretat format per uns 300 efectius entre membres de Policia Local de Blanes, Mossos d’Esquadra, membres del SEM, Bombers, Protecció Civil i fins i tot socorristes aquàtics. S’han instal·lat 13 punts d’assistència en un quilòmetre i mig de façana marítima. “A la plaça Catalunya es col·loquen unitats especials del SEM que poden fer cures de molt alt nivell”, ha destacat el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.

En total, en aquesta primera nit de focs no s’ha registrat cap assistència derivada dels focs d’artifici. No obstant això, un cop ha finalitzat l’espectacle, els efectius han treballat en un accident de motocicleta que ha deixat dos ferits lleus que han estat traslladats a l’Hospital Comarcal de la Selva. A part, els Mossos d’Esquadra han hagut d’actuar en una incidència.

Novetats d’aquest any

Després de convocar un concurs de dissenyadors des de fa quatre anys, aquest any s'ha recuperat la tradició de fer-ho amb una imatge. A part, com és habitual, coincidint amb la Festa Major de Santa Anna i el Concurs de Focs del 2016, l’Ajuntament de Blanes comptant amb la col·laboració de l’Agrupació Fotogràfica Cinematogràfica de Blanes (AFIC) ha organitzat la 22a edició del ‘Concurs Fotogràfic Focs i Festes’ de la Festa Major del 2016.

Aquí hi ha el principal al·licient i és que entre les fotografies que es presentin a la categoria dels espectacles pirotècnics, en sortirà la imatge que il·lustrarà el proper cartell de la Festa Major i del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes del 2017. Un element que des de l’organització esperen que faci incrementar el nombre de fotografies participants, l’any passat s’hi van presentar 106 treballs i la categoria de focs d’artifici va ser la més participativa amb 69 obres.