Llibertat sota fiança pel patricarca que va tallar-li la cara a una menor al barri gitano de Figueres

L'home no podrà viure a Figueres ni acostar-se a menys de 200 metres de la víctima

L'Audiència de Girona ha deixat en llibertat provisional sota fiança de 2.000 euros el patriarca que va agredir una menor i li va tallar la cara. L'home, que era un dels savis del barri (una figura creada per fer de mediador en cas de conflictes), no podrà viure a Figueres ni acostar-se a menys de 200 metres de la víctima.

Els fets van passar el 23 de juny quan l'home va intervenir en una baralla que protagonitzaven un grup de noies, entre les quals hi havia aquesta menor.

Segons la resolució, l'home va donar-li diversos cops amb el seu bastó de fusta i, amb una navalla, li va fer dos talls a la cara. La noia va necessitar punts de sutura, ja que les ferides feien 3 cm i 5 cm. L'endemà dels fets, es va presentar voluntàriament als Mossos d'Esquadra quan va saber que el buscaven i, des de llavors, ha estat empresonat.

Ampliació:

L'Audiència de Girona ha estimat el recurs d'apel·lació presentat per la defensa i ha deixat en llibertat provisional sota fiança de 2.000 euros el patriarca que va tallar la cara a una menor durant una baralla al barri de Sant Joan de Figueres. L'home, a més, no podrà viure a Figueres i no es podrà apropar a menys de 200 metres de la víctima, independentment d'on es trobi ella. De fet, aquestes mesures han vingut proposades pel seu lletrat, Toni Quera, que ha comunicat al tribunal que l'acusat es vol traslladar a viure a una altra població de la demarcació (a 50 km de Figueres).

L'acusat està en presó preventiva des del 25 de juny per un delicte de lesions amb ús d'instrument perillós. L'home es va presentar a la comissaria dels mossos de Figueres de manera voluntària quan va saber que l'estaven buscant. La nit abans, s'havia interposat entre un grup de noies que es barallaven, ja que és un dels savis designats per l'ajuntament per fer de mediador en cas de conflicte.

Tot i que va relatar que hi va anar "a posar pau", el jutge entén que no va ser així. Segons la resolució, la menor va rebre diversos cops al cap i ha hagut de portar un collar cervical, a més de prendre antiinflamatoris. A banda dels cops, el jutge assegura que va tallar-li la galta amb una navalla, provocant-li dues ferides de 3 cm i 5 cm.

La resolució també destaca que no hi ha risc de fugida de l'home, que té família i ha estat empadronat durant més de 20 anys al mateix domicili. Amb el fet que accedeixi a canviar de municipi, el tribunal també descarta que hi pugui haver reiteració delictiva ni represàlies entre les famílies.

Per la seva banda, l'advocat de l'acusació particular, Joaquim Bech de Careda, s'ha mostrat satisfet perquè l'acusat no podrà viure a Figueres, perquè les lesions han quedat "perfectament acreditades" i perquè no es posa en dubte l'autoria. El lletrat avança que, d'acord amb els últims informes forenses, demanaran que la qualificació del delicte sigui una temptativa d'homicidi.