L'Audiència de Girona absol nou narcos acusats de proveir droga al clan mallorquí

Condemnen a 7 anys de presó un dels membres per un delicte contra la salut pública

L'Audiència de Girona ha absolt nou dels onze narcotraficants acusats de formar part d'una banda ubicada a la Selva que es dedicava a proveir heroïna i cocaïna al clan del poblat mallorquí de Son Banya, una de les xarxes de distribució de droga més important de les Balears, desmantellada l'any 2011. La sentència no considera provat que formessin part, durant diversos mesos, d'una estructura organitzada i jerarquitzada destinada a la compra, manipulació i distribució de la droga.

En canvi, sí que han condemnat dos dels onze individus. A un li imposen 7 anys de presó per un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de notòria importància i a l'altre, 2 anys per tinença il·lícita d'armes. Al domicili de Maçanet de la Selva del primer, la Guàrdia Civil va trobar droga preparada per al tràfic amb un valor de 288.384 euros. A la casa de Riells i Viabrea del segon home van localitzar una arma sense llicència i el número de sèrie esborrat.

Ampliació:

La Guàrdia Civil, que el 2011 estrenyia el cercle al voltant dels narcotraficants del poblat de Son Banya, va descobrir la vinculació del clan amb una banda ubicada a la comarca de la Selva, que presumptament s'encarregava de manipular la droga i proveir la xarxa de traficants de les Balears. A través d'escoltes telefòniques, els investigadors van apuntar que la xarxa tenia una estructura "piramidal", amb un líder que prenia les decisions i fins a deu membres que es dividien feines de transportistes, compraven material per tallar la droga o ocultaven les substàncies a casa seva.

No obstant això, la sentència conclou que les sospites no han quedat provades i nega que nou dels onze acusats formessin part, durant diversos mesos, d'una estructura organitzada i jerarquitzada destinada a la compra, manipulació i distribució de la droga. Així, la sentència no té en compte el contingut de les converses enregistrades per la Guàrdia Civil, que, segons els investigadors, evidenciaven els múltiples contactes entre les xarxes mallorquina i catalana per moure la droga, suposadament procedent de poblacions vallesanes com Sabadell i Terrassa.

Entre els absolts hi ha el suposat líder del clan, defensat per l'advocat Carles Monguilod i per a qui el fiscal demanava una pena de 13 anys de presó i una multa d'1,1 milions d'euros (MEUR) per un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de notòria importància. La sentència estableix que no ha quedat provat que els 188.650 euros que es van localitzar al seu domicili de Fogars de la Selva provinguessin de la venda de substàncies estupefaents, o que els dotze telèfons mòbils es dediquessin a aquestes activitats.

La resta d'acusats s'enfrontaven a 10 anys de presó pel mateix delicte i a pagar una multa d'1 MEUR. També hi havia una altra dona acusada a 4 anys i mig de presó i una multa d'1 MEUR per un delicte de blanqueig de diners. En el judici oral, el ministeri fiscal ja va retirar l'acusació contra una d'aquestes persones.

Condemnats dos membres de la banda

La sentència dictada per l'Audiència de Girona sí que ha condemnat dos dels acusats. A un li imposen 7 anys de presó per un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de notòria importància i a l'altre, 2 anys per tinença il·lícita d'armes. L'Audiència veu provats aquests delictes gràcies a les entrades i registres que la Guàrdia Civil va fer el 26 d'octubre del 2011 a diversos domicilis dels investigats.

En concret, al domicili del primer, a Santa Coloma de Farners, els agents van intervenir cocaïna per valor de 181.723,55 euros i heroïna per 89.220,89 euros, que ja estaven preparades per al tràfic. També es van localitzar 17.440 euros en marihuana i nombrosos estris per a la manipulació i posterior distribució de la droga.

A l'habitatge del segon dels condemnats, a Riells i Viabrea, van trobar 32.630 euros en efectiu i una pistola amb sis bales. L'arrestat allà no tenia llicència d'armes i la pistola tenia el número de sèrie i la indicació del seu origen, Àustria, esborrats. Segons l'escrit de la sentència, l'home era coneixedor d'aquestes manipulacions i que l'arma va ser originalment inutilitzada i posteriorment rehabilitada, i que funcionava amb total normalitat.