El doctor Josep Peñuelas, primer català que guanya el Premi Ramon Margalef d’Ecologia

Lloen les seves investigacions relacionades amb el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica

El jurat del Premi Ramon Margalef d’Ecologia ha concedit el seu dotzè guardó a l’ecòleg figuerenc Josep Peñuelas, considerat un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient. El doctor Peñuelas és professor d’investigació del Centre Superior d’Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi relacionats amb el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. Peñuelas és el primer català que obté aquest guardó que la Generalitat concedeix des de l’any 2004 entre els experts en medi ambient d’arreu del món.

Alguns dels resultats de la recerca de Peñuelas, publicats en diversos centenars d’articles i alguns llibres, són el descobriment de mecanismes ecofisiològics relacionats amb l’ús del carboni i l’oxigen que ajuden a explicar la distribució de les espècies i el desenvolupament de tècniques de sensors remots, cada cop més emprats, per establir el funcionament de les plantes i dels ecosistemes; la troballa de proves reals d’interaccions entre el canvi global, el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica amb l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres

La Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia l’any 2004 per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), considerat un dels màxims exponents mundials en el camp de l’ecologia.

En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman i, l’any passat, Robert E. Ricklefs.

Josep Peñuelas recollirà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016 en el transcurs d’una cerimònia que es farà al Palau de la Generalitat, a Barcelona, aquesta tardor.