Salvem alerta d'almenys 35 projectes de noves granges o ampliacions a l'Alt Empordà

L'entitat assegura que 34 d'aquestes iniciatives es volen situar en zones vulnerables

La plataforma Salvem l'Empordà de purins, que aplega l'entitat IADEN-Salvem l'Empordà i altres agrupacions veïnals i ecologistes, ha fet un recull d'informació sobre els projectes de noves granges o ampliacions que actualment s'estan tramitant a la comarca de l'Alt Empordà. La informació prové del seguiment de les publicacions fetes al Butlletí Oficial de la Província (BOP) o de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) i s'ha fet pública en forma d'un mapa interactiu virtual.

De moment, han detectat 35 projectes però no descarten que n'hi hagi d'altres o que algun ja s'hagi aprovat o bé desestimat. La majoria dels quals, 34, s'ubiquen en municipis altempordanesos considerats com a zona vulnerable per contaminació de nitrats procedents de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.

El col·lectiu també ha inclòs al mapa els indrets on la pressió veïnal ha fet tombar alguns projectes de noves granges. És el cas dels Masos de Calabuig (Bàscara), desestimat per l'ajuntament a partir de les al·legacions presentades pels veïns.

Tot plegat forma part de la campanya encetada a l'abril per reclamar al Govern una moratòria de noves macrogranges de porcs i aviram. Aleshores, Salvem l'Empordà de purins va fer arribar a tots els ajuntaments de la comarca una proposta de moció per forçar la Generalitat a suspendre les tramitacions i llicències de totes les noves granges. Fins a la data, els consta que el text s'ha aprovat als consistoris de l'Armentera, Llers i Palau de Santa Eulàlia.

El col·lectiu recorda que a la comarca hi ha tres porcs per cada habitant i que la "sobreexplotació" porcina està provocant la contaminació dels aqüífers com a conseqüència de l'abocament “incontrolat” de purins.