Madrenas es compromet davant els veïns a denunciar Adif un cop acabades totes les obres

Els afectats asseguren que estan molt cansats

La crisi entre l'Ajuntament de Girona i Adif s'ha debatut durant dues hores amb una vuitantena de veïns de Sant Narcís. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha exposat cronològicament els fets i ha explicat les diferent opcions que tenen, sense indicar per quina es decanten. Entre aquestes hi ha la de portar Adif als tribunals per incomplir l'acord amb el consistori de pagar l'enderroc del passadís cobert (o finger) que uneix les dues estacions.

Segons Madrenas, tenen un informe que avala que denunciar és "viable" però adverteix que la resolució pot trigar 3 anys. Els veïns, majoritàriament, s'han mostrat cansats i han demanat que les obres de reposició al Parc Central comencin com més aviat millor. Madrenas s'ha compromès que, un cop acabin tots els treballs de reposició, estudiaran reclamar judicial "tot el que es pugui i més". Els veïns també han proposat mobilitzacions, a les quals Madrenas s'ha compromès a donar suport.

Ampliació:

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha estat quaranta minuts relatant la cronologia dels fets que han portat el consistori ha enfrontar-se directament amb Adif per qui ha de pagar l'enderroc del finger, el passadís que uneix les dues estacions i que, a parer del consistori, divideix en dos el Parc Central. Segons Madrenas, inicialment Adif no volia acceptar en cap moment aquesta obra però la seva opinió va canviar després de les inundacions de la tardor del 2014, que van deixar els túnels del TAV plens d'aigua.

A partir d'una reunió al desembre de 2014, l'alcaldessa ha assegurat que Adif va canviar d'opinió i –sempre verbalment- va accedir a pagar aquesta obra. Per contra, el compromís dle consistori era el d'instal·lar en el seu lloc una marquesina. Madrenas ha recolzat la seva explicació en diverses projeccions de retalls de premsa on es recollien declaracions del regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, reconeixent que Adif pagava l'enderroc.

Madrenas ha explicat que quan es liciten les obres de reposició de la llosa, l'obra del finger està inclosa però enlloc apareix que ho ha de pagar l'ajuntament. A finals del passat mes d'abril –després d'una baixa temerària- s'adjudiquen els treballs de reposició de l'antic Parc Central per 1,7 MEUR. "En cap cas ens ho comuniquen, ens n'assabentem per la premsa", ha lamentat. Les coses es compliquen quan a finals de juny, i per carta, el consistori rep una proposta de conveni per part d'Adif on els indica que el consistori ha de pagar el cost de l'enderroc, i el fixa en uns 490.000 euros.

L'ajuntament es planta

L'alcaldessa ha explicat que la voluntat d'Adif era que l'ajuntament signés aquest conveni i reconegués que havia de pagar l'enderroc. Si no ho fa, les obres de reposició de tot el Parc Central no comencen. Madrenas ha explicat que, en l'adjudicació, l'enderroc del finger té un cost d'uns 270.000 euros i, en canvi, la voluntat de l'administrador d'infraestructures era que l'ajuntament ingressés 490.000 euros de dipòsit d'aval bancari (aquest és el preu de l'enderroc abans de la baixa temerària i la nova adjudicació).

És aquí quan el consistori es planta i no vol acceptar unes condicions que assegura que Adif es treu de la màniga. Per això, abans d'emprendre cap acció, l'equip de govern ha volgut escoltar la veu dels veïns del barri que, des del 2008, pateixen les conseqüències de l'arribada de l'alta velocitat.

Denunciar és viable

Davant d'una vuitantena de veïns, l'alcaldessa ha exposat quines són les opcions que té sobre la taula per encarar aquesta crisi. Per una banda, ha explicat que ja té l'informe dels serveis jurídics (que avala secretaria) i que dóna "molts arguments" per portar Adif davant dels tribunals. El consistori ja té a punt el requeriment per instar Adif a fer les obres i l'alcaldessa ha explicat que, en cas que no contestin, hi ha dos mesos per presentar una demanda per la via administrativa.

Segons Madrenas, l'informe recull que el consistori podria guanyar la demanda. "Ho veiem clar, viable, creiem que es guanyaria però mai ho podem afirmar 100%", ha destacat. Ara bé, també ha advertit que el procés pot ser llarg i la resolució podria trigar fins a 3 anys.

Entre les altres opcions, hi hauria la de pagar el que demana Adif per tal que el finger vagi fora. Una darrera opció és que el consistori renunciï al finger i que l'Estat torni a licitar les obres traient aquest punt. Això, segons Madrenas, també endarreriria uns mesos l'inici de les obres perquè s'hauria de tornar a tramitar l'obra.

Compromís de denunciar més endavant

L'alcaldessa ha deixat clar que en cap moment volia posicionar-se per cap de les opcions ja que la trobada era per escoltar els veïns i, a posterior, prendre una decisió. Ara bé, a preguntes dels veïns, ha deixat clar que quan acabin totes les obres i la ciutat recuperi completament la normalitat volen portar Adif als tribunals. "Ho dic ben clar, el compromís d'aquesta alcaldessa és que quan acabi tot això reclamarem judicialment tot el que es pugui reclamar i més", ha valorat.

En canvi, creu que si aquestes demandes es posen quan no s'han acabat les obres, Adif podria fer xantatge a l'ajuntament per tal que les retirés.

Disparitat d'opinions

Els veïns han exposat diverses opinions però la majoria ha coincidit en criticar el tracte que reben per part de l'Estat, han lamentat els inconvenients que porten patint fa anys i han demanat que el finger vagi fora. Alguns han assegurat que ja no poden més i demanen a l'ajuntament que pagui l'enderroc del finger per desencallar la situació i afavorir que es completin les obres, que podrien començar properament.

D'altres, però, creuen que cal anar més enllà i proposen mobilitzacions i pressions a Adif i han posat d'exemple la pressió que van fer els veïns de Bàscara per treure els camions de l'N-II. En aquest punt, l'alcaldessa ha dit que farien costat als veïns si es plantegen iniciar accions de denúncia contra Adif. "Farem el que calgui per estar al costat dels veïns, però cal que aquestes pressions tinguin algun efecte i fins ara no sé si n'han tingut massa", ha apuntat.

A la reunió hi han assistit regidors de tots els grups polítics del consistori. Després d'escoltar els veïns, es tornaran a trobar en junta de portaveus per analitzar la situació i decantar-se per alguna de les opcions: denunciar, pagar i que les obres avancin o refer el projecte i deixar l'enderroc del finger al marge.