Tercer dia de controls a la frontera amb França arran de l’atemptat a Niça

S’han focalitzat principalment a la sortida del peatge de La Jonquera de l’AP-7 en ambdós sentits

Tercer dia de controls a la frontera amb França arran de l’atemptat de Niça. Aquest diumenge els operatius s’han focalitzat a l’autopista AP-7 que connecta banda i banda dels Pirineus. Durant el matí, concretament, els agents de la policia espanyola s’han col·locat al peatge de la Jonquera, tant en sentit sud com nord. Equipats amb armes i unitat canina, han anat aturant diversos vehicles, revisant-los i identificant els seus ocupants. Al peatge d’El Voló, la policia francesa també controlava l’entrada i sortida de turismes. Ha estat en aquests dos punts on s’han vist més retencions i congestió tot i que, a diferència dels últims dos dies, fins al migdia no s’han vist cues importants en aquesta via. Gran part dels conductors es prenien l’espera i les congestió amb resignació i paciència; molts afirmaven que ho veien be perquè era una “qüestió de seguretat”.

Des del cos policial espanyol assenyalen que continuaran portant a terme controls mòbils de forma aleatòria i itinerant. Des del passat divendres, la policia espanyola i la de fronteres francesa ha intensificat la presència al pas fronterer de la Jonquera i El Voló arran de l’atemptat terrorista jihadista que es va portar a terme el passat dijous a Niça. Divendres al matí ja van començar a muntar els primers controls a l’N-II i l’AP-7, unes operacions que s’han mantingut durant tot aquest cap de setmana i que, en principi, es mantindran els propers dies. En el cas de la policia espanyola, els agents porten a terme controls mòbils, itinerants – que se van movent per les diverses vies que connecten banda i banda dels Pirineus- principalment l’autopista, i aturen vehicles de forma aleatòria.

A part de revisar els turismes, identificar els conductors i ocupants; també compten amb unitat canina perquè analitzi i repassi que no hi ha res estrany a l’interior dels cotxes. Així s’ha pogut veure aquest diumenge al matí quan els agents han portat a terme un control a la sortida del peatge de La Jonquera en sentit nord i, posteriorment, l’han traslladat a la vessant sud d’aquest mateix punt. En els dos casos, la policia ha concentrat tot el trànsit que sortia del peatge en un sol carril per controlar cada un dels vehicles.

Això ha provocat retencions per accedir al peatge i congestió. No obstant això, durant aquest diumenge al matí no s’han vist cues quilomètriques tal i com s’havia anat repetint aquests passats dos dies.

D’altra banda, la policia de fronteres francesa també ha estat vigilant i controlant al peatge d’El Voló, tant d’entrada com sortida de l’estat francès. Allà, els policies no aturaven els vehicles però interrogaven i demanaven documents d’identitat. Ha estat en aquest punt on s’han pogut veure les retencions viàries més importants, per accedir cap a Espanya.

Els conductors, majoritàriament francesos i d’altres països europeus, s’ho prenien amb resignació i paciència. “Em sembla molt bé que facin els controls que toca per la nostra seguretat i per evitar més atemptats terroristes”, assenyalava l’Òscar, un conductor que ha passat el cap de setmana en territori francès i que va topar amb les llargues cues que es van formar el passat divendres. “Eren cues de 20 i 25 quilòmetres, el que hi ha avui no és res en comparació amb això”, assegurava.

En Peter, un ciutadà belga que viatjava amb la seva família, assegurava que “veia bé” els controls tot i que la seva dona considerava “que eren massa exigents” i que no són del tot necessaris.
D’altra banda, pel que fa a l’N-II, la circulació ha estat fluïda i no s’ha instal·lat cap mena de control durant les primeres hores d’aquest diumenge. Per part dels Mossos d’Esquadra ja van anunciar que preveien intensificar la presència policial i els controls arreu de Catalunya. Actualment, l’estat espanyol manté el nivell d’alerta antiterrorista en 4 sobre 5.