El Museu d'Art de Girona permet descobrir obres mestres de la pintura a través del tacte

L'exposició inclou també una reproducció del quadre 'Girona (IV)' de Santiago Rusiñol

'Avui toca el Prado' vol endinsar-se en la percepció dels quadres des d'una nova perspectiva: la del tacte. Dirigida a persones amb discapacitat visual, la mostra arriba ara a Girona. Capitanejada per la cèlebre pinacoteca madrilenya, l'exposició proposa una manera diferent d'apropar-se als quadres, a través de la sensació que dóna tocar-ne els relleus i textures de la pintura.

L'exposició inclou sis reproduccions en 3D de les obres més significatives del Prado, amb l'objectiu de demostrar com la pintura no només entra pels ulls. Una manera de percebre'l que ja s'ha experimentat amb altres arts –sovint, l'escultura- però que ara fa el salt a les teles.

Amb l'ajuda d'una audioguia, els invidents podran descobrir ara obres mestres de la pintura. I els qui no ho són, a través d'unes ulleres opaques, també podran sentir com es veu una obra sense veure-la.

'Noli me tangere' de Correggio, 'La Gioconda o Mona Lisa' del taller de Leonardo da Vinci, 'La farga de Vulcà' de Velázquez, 'El cavaller de la mà al pit' del Greco, 'Bodegó amb carxofes, flors i recipients de vidre' de Juan van de Hamen i 'El para-sol' de Goya són les peces escollides del Prado per trencar les barreres visuals de la pintura. Per reproduir-les, s'ha comptat amb l'ajuda d'experts amb discapacitat visual, amb la idea que les teles no només es percebin, sinó també recreïn mentalment.

La Girona de Rusiñol en 3D

I per a l'ocasió, el md'A també hi ha aportat el seu gra de sorra, amb una reproducció en tres dimensions del 'Girona (IV)' de Rusiñol. Una tela del 1915, conservada al fons del museu, i que precisament ara es pot veure a la mostra monogràfica que el md'A dedica a l'artista.

L'exposició 'Avui toca el Prado' arriba ara a Girona després d'inaugurar-se a Madrid i itinerar a Palma de Mallorca. Al Museu d'Art s'hi podrà veure fins al 2 d'octubre. Després, viatjarà a Donosti, Vigo, València i Sevilla. L'exposició compta amb el patrocini de la Fundació AXA la col·laboració de la Fundació ONCE.

Dues dècades apropant l'art als invidents

La mostra s'emmarca dins la voluntat del museu gironí d'apropar l'art als invidents i persones amb discapacitat visual. Un camí engegat ara fa dues dècades, el 1993, quan es va impulsar un projecte per adaptar les sales permanents i adequar-les al col·lectiu.

Amb el títol de 'Veure amb les mans', es van integrar deu objectes de diferents textures i materials al recorregut expositiu. Pedra, fusta, alabastre, metall, ceràmica i vidre, acompanyats d'una fitxa en Braille, permetien avançar des del romànic fins al segle XX.

Tres anys més tard, al 1997, el md'A va instal·lar dues taules experimentals, una centrada en la pintura al tremp i l'altra, en l'escultura. També es va editar un fulletó amb Braille amb explicacions sobre el museu, l'ús, la procedència i la descripció dels objectes.