Prop de 50 socorristes de la Creu Roja vetllen per la seguretat a 20 platges gironines

L’any passat, es van registrar 36 rescats, 5.702 assistències sanitàries i 5.967 avisos preventius

Un total de 49 socorristes de la Creu Roja vetllen aquest estiu per la seguretat a 20 platges de sis municipis del litoral gironí. Concretament a les platges de Llançà, Castelló d’Empúries, L’Escala, Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols. Des de l’entitat assenyalen que la prevenció és la principal prioritat.

L’any passat, els socorristes van treballar en 36 rescats, 5.702 assistències sanitàries i van realitzar 5.967 avisos preventius a banyistes i embarcacions. Un any més, el servei de vigilància, prevenció i salvament de la Creu Roja també ofereix el bany adaptat per a persones amb discapacitats – mitjançant cadires amfíbies- a vuit platges gironines. A més, en el cas de Tamariu, s’ha ampliat aquest servei i compten amb bastons i altres tècniques perquè les persones discapacitades puguin gaudir amb més facilitat de l’aigua. També, en diverses zones es repartiran polseres identificatives per localitzar de forma ràpida aquells infants que s’hagin perdut. Es tracta d’una xifra de treballadors inferior a l’any passat. L’estiu del 2015, 80 socorristes de la Creu Roja van estar treballant a 26 platges gironines. En concret, l’estiu passat els socorristes van actuar en més de 579 casos relacionats amb infants perduts.

Un cop més, des de la Creu Roja recorden alguns consells a l’hora de garantir un bany segur. D’una banda assenyalen que cal remullar-se en les zones habilitades i evitar entrar bruscament al mar després d’haver pres el sol llagues estones o haver menjat. En aquest cas, concreten que és recomanable esperar mentre es fa la digestió i banyar-se dos hores després d’haver menjat, sobretot si s’ha ingerit copiosament.

En cas d’advertir símptomes estranys com calfreds, tremolors persistents, fatiga, mal de cap a la zona del clatell, picors, marejos, vertígens o rampes recomanen sortir immediatament de l’aigua. També destaquen que és millor no cabussar-se en llocs on no es veu el fons o es desconeix què hi ha sota el mar. Les capbussades a l’aigua són la causa del 6% de les lesions medul·lars arreu de l’Estat.

Des de la Creu Roja de Girona també aconsellen vigilar en tot moment els infants, sobretot els més petits, respectar les banderes de senyalització de les platges i no nedar contra el corrent marí. En cas de ser arrossegat pel corrent o la ressaca, expliquen que és millor nedar en paral·lel a la costa i un cop s’hagi sortit del corrent, intentar arribar a la sorra o la riba. També recomanen evitar banyar-se en zones de risc com rius de gran cabal, gorgs naturals o sota cascades d’aigua. En cas d’accident, demanar ajuda al lloc de socors més proper i si no hi ha servei de vigilància i salvament a la zona - segons la gravetat de la situació- trucar al telèfon d’emergències 112. Si la situació o la incidència no és greu, recomanen acudir al Centre de Salut més proper.