Renoven i amplien el servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta de Girona

El servei realitzarà tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària gironina

Aquesta setmana han acabat les obres d’ampliació i millora del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Josep Trueta de Girona que, pràcticament, ha doblat la seva superfície. S’ha renovat la sala d’autòpsies que a partir d’ara també acollirà les autòpsies clíniques procedents de l’Hospital de Santa Caterina que no disposava d’aquest recurs. També s’han fet nous vestidors i espais de treball per als patòlegs. Al mateix temps, s’ha construït una sala destinada a sessions clíniques i de formació.

També s’ha renovat la sala de congelació del Banc de Tumors i el magatzem per a peces quirúrgiques. S’ha ampliat la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, com també l’àrea de treball dels tècnics del servei. Paral·lelament el projecte també ha inclòs la modernització de l’equipament de l’àrea d’immunohistoquímica que a partir d’ara disposa de més eines per fer diagnòstics més acurats dels diferents tipus de càncers que pateixen els pacients. A banda de les obres, també s’ha renovat tota la maquinària del servei d’Anatomia Patològica. En total, les obres han tingut un cost de més de 531.000 euros.

Actualment el Servei d’Anatomia Patològica està format per 35 professionals i des de principis d’any també ha incorporat l’activitat que es duia a terme des de l’Hospital Santa Caterina de Salt. Això ha permès integrar al Trueta l’activitat de patologia molecular, un canvi que des de l’ICS calculen que suposarà un estalvi d’uns 350.000 euros anuals.

Al mateix temps, el departament d’Anatomia Patològica assumeix gairebé tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona. En total, són uns 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. D’aquesta manera, es pretén unificar els criteris diagnòstics i optimitzar l’arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre aquesta malaltia.

Per últim, des de l’ICS avancen que tenen previst la posada en marxa dels estudis anatomapològics en format digital durant el segon semestre d’aquest any. És una tendència a l’alça que consisteix a digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla d’alta qualitat en comptes de fer-ho amb un microscopi. Un dels principals avantatges d’aquesta nova tècnica és que permet interactuar amb especialistes d’altres centres i fer consultes amb experts d’àmbit mundial. Avui en dia ja es fan aquesta mena de peticions però cal enviar físicament les mostres a hospitals d’arreu del món perquè puguin comprovar-ho els especialistes.