La denúncia a un socorrista catalanòfob en una platja de Palamós es torna viral

Una usuària assegura que es va negar a fer una cura perquè se li va dirigir en català

(Actualització 18:21h)

La denúncia a un socorrista que treballa a la platja de La Fosca de Palamós (Baix Empordà), s'ha tornat viral a les xarxes socials després de ser acusat de catalanofòbia per uns fets que haurien tingut lloc ahir al matí.

Una usuària de la platja, Lioba Costa -veïna de Taradell (Osona), assegura que el jove es va negar a fer una cura per picada de medusa que va patir el seu fill de 14 anys a l'esquena perquè aquesta se li va dirigir en català. No només això, quan la dona va canviar d'idioma, la negativa es va mantenir: "Li he demanat (en castellà) que ens atengués ja que la salut passa per davant qualsevol disputa lingüística, però s'hi ha negat en rodó", explica al seu perfil de Facebook. Costa ja ha denunciat els fets a Drets.cat, el Síndic de Greuges i a l'Ajuntament de Palamós.

Palamós té contractat el servei de vigilància a les platges a l'empresa Proactiva, que va guanyar l'any 2013 el concurs públic. Aquest diari s'ha posat en contacte amb responsables de l'empresa que han assegurat que ja han obert un expedient per tal d'esbrinar què ha succeït. Per la seva banda ja han parlat amb el treballador i estant intentant posar-se en contacte amb Lioba Costa perquè "més enllà del que ha publicat a les xarxes volem ens doni la seva versió completa".

Des de Proactiva asseguren que el menor fou atès per una picada de medusa molt lleu a la zona de cures, però no a la cadira del vigilant, que no seria el lloc indicat per a fer-ho. Per la seva banda, l'empresa ha publicat un comunicat que ha difós a través de les seves xarxes socials donant una primera resposta a aquest assumpte.

Reunió entre Ajuntament i empresa

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós, Xavier Lloveras, ha assegurat en declaracions a AraGirona.cat que tant l'empresa com Lioba Costa han confirmat que la cura finalment es va realitzar al menor dins la caseta. Amb tot, el consistori ha convocat l'empresa els propers dies per a celebrar una reunió i demanar que hi hagi sempre una persona que parli el català per evitar mal entesos. "El noi que era a la cadira de vigilància i el que es trobava a la caseta on li van practicar la cura entenien el català, però no el parlen. Intentarem que hi posin solució", ha explicat Lloveras.

El contracte amb Proactiva finalitza aquest estiu i de cares a l'any vinent serà necessari realitzar un nou concurs públic per adjudicar la vigilància a les platges de Palamós.

La publicació, que compta amb fotografies del socorrista, ja s'ha compartit més de 3.000 vegades a Facebook i ha generat la indignació de molts usuaris.