Blanes vol reduir les zones blaves, promoure la Ciutat Esportiva i arranjar Cala Bona

El consistori ha presentat el full de ruta fins al 2019

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat dels portaveus de CDC, ERC i PSC, que conformen l’equip de govern, han presentat aquest divendres el Pla de Govern 2015-2019 de la vila.

Després d’analitzar els projectes que ja s’han engegat durant el primer any de mandat, el batlle ha anat desgranant les diverses accions i iniciatives que estan en procés o es volen tirar endavant en els propers tres anys.

Entre elles destaca la voluntat de reduir el nombre de zones blaves que hi ha a la vila, promoure més la Ciutat Esportiva com un equipament polivalent que pugui acollir tota mena d’esdeveniments o arranjar Cala Bona. També es vol promocionar la creació d’assemblees ciutadanes, la revisió del POUM, millorar el portal web municipal o realitzar una campanya de civisme per millorar la convivència ciutadana.

Ampliació:

Lupiáñez, acompanyat de Quim Torrecillas (CDC), Àngel Canosa (ERC) i Pepa Celaya (PSC), i de la resta de regidors que conformen l’equip de govern han presentat el pla de govern pels propers tres anys. Abans de detallar-lo i que els altres portaveus poguessin explicar els diversos punts, el batlle ha volgut fer una menció especial a la feina que porta a terme el regidor Salvador Tordera del PPC, que no forma part de l’equip de govern, però que desenvolupa una tasca més tècnica.

El Pla de Govern recull les actuacions i projectes que el consistori vol emprendre i convertir en realitat al llarg del mandat 2015-2019. En el document es detalla que s’ha volgut presentar ara, quan ja ha transcorregut un any d’acció de govern, per fer un anàlisis més exhaustiu. L’alcalde ha detallat que la seva intenció no és fer un resum global de totes les accions sinó dibuixar el marc per on es volen moure. A més, Lupiáñez assegura que el pla està obert a tota mena d’aportacions que “siguin viables i responguin a l’interès general del municipi”, ja siguin provinents de la resta de grups polítics, del teixit associatiu de blanes o de la mateixa ciutadania.

A grans trets, les diverses actuacions del full de ruta fins d’aquí tres anys es divideixen en cinc grans blocs: una administració propera i efectiva, una vila dinàmica, activa i amb projecció de futur, un territori ordenat, sostenible i amb bons serveis, un govern que prioritza l’atenció de les persones i, per últim, un projecte sostenible econòmicament.

Pel que fa al primer àmbit, l’objectiu que es planteja és facilitar la informació perquè els veïns puguin conèixer de ben a prop què està succeint al poble, les accions del govern i puguin participar en les decisions que tinguin més rellevància per al dia a dia del municipi com la Ciutat Esportiva de Blanes, processo judicials en marxa o qüestions com l’aplicació de la Llei de Transparència del Parlament de Catalunya.

Dins d’aquest àmbit hi ha sis eixos de treball: participació i transparència, informació i comunicació, modernitzar i reformar l’administració, recursos humans, seguretat i Protecció Civil. Entre les accions incloses es troben dos processo participatius, la consulta que es va fer sobre la C-32 i els pressupostos d’inversions per barris. També es volen crear assembles ciutadanes, revisar el POUM, millorar el portal web del consistori, implementar el Sistema de Gestió Digital del Municipi, el GIS, o introduir la tramitació electrònica sempre que sigui possible.

Pel que fa a l’àmbit de vila dinàmica, activa i amb projecció de futur; es tracta d’una temàtica que pertany a dues regidories: promoció de la ciutat i esports. En primer lloc, es vol elaborar un pla de màrqueting, ampliar la cooperació entre ajuntaments, realitzar una campanya de civisme per millorar la convivència ciutadana, promocionar productes gastronòmics locals, posar en valor el teixit comercial de la vila i definir el model turístic de Blanes. Al mateix temps, s’han marcat com a prioritat, reduir les zones blaves que hi ha a la vila fent una revisió viable del conveni signat amb SABA.

Respecte a la Ciutat Esportiva Blanes, es vol seguir treballant per posicionar-la com un equipament polivalent on es poden portar a terme tota mena d’esdeveniments, no només de caire esportiu. També es volen augmentar els convenis amb les federacions, que hi hagi connexió wifi oberta per a tots els usuaris i dotar les instal·lacions d’un espai d’infermeria equipat i homologat on poder-hi fer les revisions mèdiques esportives.

També s’ha previst senyalitzar les rutes de curses i caminades per la zona de Sant Bonós, Marimurtra i la ruta de les Ermites, recolzar la marca ‘Blanes X Runners’ creant una cursa esportiva ‘Color Blanes X Runners’ i reactivar la Nit de l’Esport.

En la secció vinculada a Urbanisme – Un territori ordenat, sostenible i amb bons serveis- el consistori vol arranjar Cala Bona, recuperar els camins de ronda, adequar i millorar la zona turística, definir el futur del projecte Illa de Blanes i desenvolupar el projecte arqueològic i museístic dels Padrets, entre d’altres.

També s’ha planificat millorar les dependències de la Policia Local i els Serveis Socials, fer un centre residencial esportiu a la CEB, crear espais atractius on es puguin passejar els animals de companyia o construir la rotonda de Ca la Guidó. En l’apartat de Medi Ambient estricte, s’ha inclòs la millora de la neteja dels carrers, la potenciació del reciclatge entre els veïns de Blanes, la defensa de les platges de la vila, crear rutes verdes dels camins de la Tordera i la nova plica del transport públic.

D’alra banda, pel que fa a la priorització de l’atenció de les persones; els serveis socials estan treballant per crear una partida econòmica amb ajudes per aquelles persones que tenen més dificultats. Així volen combatre la pobresa energètica, també volen crear una línia d’ajudes per a l’adquisició de llibres de text, per a famílies, joves i infants vulnerables i establir bonificacions en transport públic i en la taxa de recollida d’escombraries per a la gent gran.

Entre els punts que s’han desgranat també hi ha l’activació dels serveis d’acollida i mediació municipal en Immigració, el Pla Local de la Dona i Igualtat, treballar des de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge amb les entitats i mantenir la Borsa de Mediació Social i els pisos d’inclusió social. També es vol treballar per seguir garantint les places necessàries en les escoles bressol municipals i desenvolupar el Pla d’Absentisme de la Ciutat i el Pla Educatiu d’Entorn.

En l’àmbit de Joventut es vol continuar promocionant el Casal Moralla i, per millora aquest equipament i també donar suport a les entitats juvenils, es vol elaborar un Pla Local de Joventut 2016-2019. També s’ha parlat d’ampliar la programació del Teatre de la Costa Brava Sud, protegir i potenciar el patrimoni cultural, revaloritzar el Concurs Internacional de Focs d’Artifici i Promocionar la CEB com un espai de concerts i festes.

Durant l’acte també s’ha tractat la qüestió de la política econòmica. La voluntat de l’equip de govern és gestionar els recursos “amb seny” per assolir l’equilibri financer, mantenir una tresoreria compensada i prioritzar les inversions complit les ràtios legals. Per això, el pla de govern de cara als propers anys inclou mesures com millorar i buscar noves fonts d’ingressos, optimitzar la gestió de la recaptació amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Selva i complir l’objectiu d’endeutament per sota del 75% dels ingressos, entre d’altres elements.