Girona acull un camp de voluntariat internacional per la inclusió social de joves i infants

El projecte està promogut per l'Associació Juvenil Salsa Jove

"Estiu per a la inclusió social", aquest és el nom del camp de voluntariat que tindrà lloc a Girona les properes setmanes. Els voluntaris i voluntàries, provinents de països com Rússia, Polònia, República Txeca, Portugal i Holanda, participaran organitzant les activitats del casal d'estiu de Salsa Jove. L'objectiu del projecte és contribuir, a través del lleure, a la inclusió social de joves i infants de la ciutat de Girona que es troben en situació de risc d'exclusió.

El camp de treball està organitzat per l'Associació Juvenil Salsa Jove amb la col·laboració del Servei Civil Internacional de Catalunya, una entitat membre de la xarxa internacional de l'SCI que es dedica a la promoció del voluntariat internacional per a la construcció de la pau.

Què és un camp de voluntariat?

Un camp de voluntariat, o camp de treball, és un projecte de feina comunitària dut a terme per un grup d'entre 5 i 24 voluntàries i voluntaris de diferents procedències que, durant un període d’entre 1 i 3, setmanes donen suport a un col·lectiu o associació local.

És un treball traçat des de la solidaritat i el suport mutu amb l’objectiu, per una banda, d’enfortir projectes de base i transformadors, i per l’altra, de promoure la transformació social a través d’experiències d’interculturalitat i de treball cooperatiu entre les persones voluntàries.  

La vida en comunitat i el contacte amb la població local són aspectes claus dels camps de voluntariat que permeten reduir distàncies entre diferents sectors de la població, compartir experiències i comprendre diferents estils de vida, hàbits i formes de veure el món. Són, en definitiva, una eina per a la construcció de la pau mitjançant la convivència intercultural, el treball i l’aprenentatge mutu.

El procés comença amb un seminari de formació als Països Catalans, continua amb la participació al camp de treball internacional i acaba amb una trobada d’avaluació i convivència a la tornada. Totes les fases d’aquest procés tenen la mateixa importància, són iguals d'importants.

Camps al territori (Andorra, Catalunya, lles Balears i País Valencià)

Des d’El Servei Civil Internacional treballem en l’enviament de voluntàries i voluntaris a camps internacionals arreu del món, però també en l’acollida de les que participen en els camps al nostre territori.

Organitzem camps conjuntament amb entitats que aposten per desenvolupar un projecte local sense ànim de lucre. És important que el projecte parteixi de les necessitats d’una comunitat i que els beneficis de la tasca repercuteixin en aquesta. Organitzar un camp sovint permet establir xarxes entre el projecte en sí i el seu entorn social, a la vegada que genera noves experiències i promou el voluntariat local.