ERC, UPM, L’Est i la CUP entren una moció de censura per fer fora l’alcalde de Torroella

La decisió arriba després del trencament del pacte de govern arran de l’autorització dels correbous

Els onze regidors dels grups d’Esquerra Republicana-Junts (ERC-Junts), Unitat i Progrés Municipal (UPM), l’Estartit Som Tots (L’Est) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) han presentat aquest divendres a les vuit del matí una moció de censura per rellevar el fins alcalde del municipi, Jordi Cordón (CiU).

Es tracta d’un pas que ERC ja tenia previst des que va trencar el pacte de govern que tenia amb CiU arran de l’autorització dels correbous, on Cordón va fer valer el seu vot de qualitat per tirar-ho endavant. No obstant això, des d’ERC mantenen que van decidir sortir del govern municipal per la “inacció” de Cordón a qui també acusen d’haver “dificultat” el diàleg amb l’oposició.

Després de diverses reunions i l'acord entre ERC-Junts i UPM, finalment els diversos partits s'han unit per tirar endavant un projecte municipal "més engrescador". El ple extraordinari per tractar aquesta qüestió es farà el proper 20 de juliol a les dotze del migdia. Les forces municipals han acordat que l’actual cap de llista d’ERC-Junts, Josep Maria Rufí, sigui el futur alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit.

Ampliació:

Tal i com s’havia previst, finalment aquest divendres a les vuit del matí els grups d’Esquerra Republicana-Junts (ERC-Junts), Unitat i Progrés Municipal (UPM), L’Estartit Som Tots (L’Est) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) han fet un pas endavant i han presentat davant del registre del consistori de Torroella de Montgrí una moció de censura per fer fora l’actual alcalde del poble, Jordi Cordón. En total sumen 11 dels 17 regidors del consistori.

Es tracta d’una decisió planificada que arriba després de diverses reunions entre les formacions i l’acord que van assolir ERC-Junts i l’UPM la setmana passada per crear un nou govern a la vila.
Tota la polèmica va arrencar a finals del mes de juny quan els quatre regidors d’ERC-Junts van decidir abandonar el govern i obrir-se a la resta de formacions de l’oposició per liderar una alternativa que pogués fer fora Cordón de l’alcaldia. En aquell moment, els republicans no van estalviar retrets en contra del batlle. Afirmaven que havien pres aquesta decisió dràstica davant la “inacció” de l’ajuntament i les “dificultats” manifestes de Cordón d’establir un diàleg fluid amb l’oposició.

Segons els republicans, la situació feia temps que anava coixa. No obstant això, el cap de llista i portaveu d’ERC-Junts, Josep Maria Rufí, assegura que les relacions van acabar de torçar-se després que l’alcalde fes valer el seu vot de qualitat per tirar endavant la celebració de les vaquetes tot i que el poble havia aprovat declarar-se vila lliure de correbous. “Aquest va ser el detonant de tot, la cirereta, el que va fer que tot saltés pels aires en veure que no es respectava un acord de ple”, ha insistit Rufí aquest divendres després d’entrar la moció de censura amb el suport de tres forces més que fins ara es trobaven a l’oposició.

A partir d’aquí, tot van ser retrets creuats entre ERC-Junts i Cordón. El batlle assegurava que ERC feia temps que volia sortir del govern municipal i que va ordir un pla per “dinamitar” el pacte, aferrant-se a una “excusa de mal pagador” amb la qüestió de les vaquetes. És mes, l’alcalde va arribar a assegurar que ERC-Junts i UPM feia setmanes que haurien decidit aliar-se. Unes crítiques i insinuacions que les formacions van negar tot assenyalant que l’alcalde i el seu grup municipal van estar sempre més pendents de les cadires que no pas del projecte municipal.

Per la seva banda, ERC-Junts van començar una ronda de contactes amb les diverses forces municipals. Tal i com van anunciar, si es tancava una alternativa de govern, tirarien endavant una moció de censura contra Cordón. I, finalment, així ha estat. Aquest divendres, a les vuit del matí, els caps d’ERC-Junts, UPM, L’Est i la CUP s’han presentat davant del registre del consistori per presentar la moció de censura.

ERC-Junts, “satisfets”

Rufí ha detallat aquest divendres que estaven “molt satisfets” del pas que havien pres i que comptava amb el suport de gran part dels regidors del consistori. “La moció l’hem presentat els quatre grups que suposa dos terços del ple i també representa dos terços de la població de Torroella”, ha detallat.

Segons ha comentat el portaveu dels republicans, fins ara s’havia mantingut un govern en minoria que funcionava “a empentes i rodolons”. “Un municipi com el nostre, amb la solera que tenim i la importància necessita un govern fort i ara el tenim amb nou regidors, de moment”, ha detallat Rufí. I és que la CUP ha donat suport a la moció de censura però la setmana vinent debatrà en assemblea si s’incorpora al nou equip de govern i, si és així, en quines condicions.

No obstant això, des d’ERC-Junts són optimistes. “Trobarem la fórmula per aconseguir-ho”, ha comentat Rufí, el fins ara tinent d’alcalde, que tal i com han acordat a la moció, es postula com el nou alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit. Segons ha comentat, actualment els grups estan acabant de dissenyar i dibuixar els nous cartipassos municipals. No obstant això, ja s’han repartit els principals càrrecs. El portaveu d’UPM, Jordi Colomí, serà el primer tinent d’alcalde, el segon serà Josep Martinoy, periodista i segon de la llista d’UPM a les passades eleccions municipals. La fins ara regidora Sandra Bartomeus, número dos d’ERC-Junts, serà la tercera tinent d’alcalde i la cap de llista de L’Est, Sílvia Comas, la 4arta tinenta d’alcalde. “Estem dibuixant com serà el nou govern que ens permetrà afrontar els reptes dels propers tres anys, apostem per un projecte més engrescador i transversal que pugui tirar endavant els projectes de futur del poble”, ha detallat Rufí.

Per la seva banda, el portaveu d’UPM, Jordi Colomí ha admès aquest divendres que la moció de censura era una decisió que feia temps que tenien coll avall, des que van apostar per aliar-se amb ERC-Junts. “Tot ve donat pel que hem tingut fins ara, un govern molt inestable, agafat amb pinces, en minoria, i que des del principi ja sabíem que cauria pel seu propi pes”, ha detallat Colomí. Segons el cap d’aquesta formació municipal, els convergents i els republicans no tenien “cap coincidència política ni personal”. A partir d’aquí, des d’UPM van decidir en assemblea apostar pel “govern més fort i més estable”.

Pel que fa a les vaquetes, Colomí ha detallat que aquest any es celebraran tal i com s’havia previst però que, posteriorment, s’asseuran amb la Penya San Marcos que s’encarrega d’organitzar-les per valorar la situació actual. “A més, també la moció es va enviar al Parlament de Catalunya i cal veure què diuen”, ha especificat.

“Era necessari”

El portaveu i cap de llista de la CUP, Robert Huertas, ha assenyalat que creien “necessari” tirar endavant aquesta moció de censura. “Ens en considerem impulsors de tot plegat perquè hem tingut un paper molt actiu”, ha afegit. Segons Huertas, des del primer moment en què es va conèixer el trencament del govern municipal, van decidir impulsar una alternativa. “No va caldre gaire debat entre les formacions, hi va haver molt de consens de seguida”, ha subratllat.

Des de L’Est, no ha estat possible contactar amb cap dels membres de la formació. Per la seva banda, Jordi Cordón ha declinat fer qualsevol declaració. “Valoraré els fets el proper 20 de juliol”, ha explicat. El dia en què s’ha previst portar a terme el ple extraordinari on votarà la moció de censura. Serà a les dotze del migdia a Can Quintana.

L’única formació que no s’ha sumat a l’acord, no dóna suport a la moció de censura i que tampoc està previst que entri a formar part del nou govern és COET que, amb dos regidors, apostaven per arribar a un pacte amb els convergents. En les passades eleccions, CiU va guanyar en nombre de vots assolint 4 regidors, ERC-Junts va obtenir 4 regidors, UPM 3, la CUP 2, L’Est 2 més i COEC 2 regidors.