Les obres del nou Trueta no començaran fins d'aquí 4 anys com a mínim

Un centenar de persones protesten pel mal estat de l'UCI pediàtrica de l'hospital

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha assegurat que "no hi ha especial pressa" per definir la ubicació del nou hospital Trueta ni per redactar el projecte perquè les obres no començaran fins, com a mínim, d'aquí quatre anys.

El conseller ha assegurat que el compromís del Govern amb el nou equipament és ferm i que acabarà sent una realitat però afegeix que "la magnitud estimada del projecte" a nivell pressupostari és "tan gran" que tenen clar que no hi haurà nou edifici abans del 2026.

Comín ha visitat aquest dijous el Trueta. Un centenar de persones, entre professionals, representants sindicals i afectats, s'han concentrat a les portes de l'hospital per protestar pel mal estat de l'UCI pediàtrica. El conseller ha volgut calmar els ànims i s'ha compromès a fer una "remodelació integral" de les instal·lacions. De moment, destinen una partida de 500.000 euros per als primers treballs, que es faran durant el segon semestre de l'any.

Ampliació:
 

"La magnitud de la inversió és tan gran que ja sabem que no podrem començar a construir fins d'aquí tres o quatre anys", ha afirmat el conseller de Salut durant la visita que ha fet, aquest dijous, a les instal·lacions de l'actual hospital Trueta de Girona. Comín justifica així que el Departament de Salut encara no tingui definida la ubicació del futur Trueta ni hagi començat a redactar el projecte.

Durant els anys que fa que dura el serial sobre el nou centre pendent de construcció, s'han posat sobre la taula diferents emplaçaments possibles, alguns fora de Girona. Antoni Comín ha reconegut que estan estudiant diverses ubicacions i estan valorant quines s'adequarien millor a les necessitats. El conseller ha assegurat que els criteris que prioritzaran seran els assistencials i que el nou hospital no estarà construït fins, com a mínim, el 2026.

Segons el conseller, això no vol dir que el projecte estigui encallat. "En això vull ser taxatiu, es farà un hospital nou", ha afirmat. "Tenim molt temps per estudiar totes les opcions, dir ara la ubicació seria una decisió pietosa per quedar-nos tranquils però no seria rigorosa", ha exposat el conseller. El Departament de Salut calcula que el futur hospital Trueta necessitarà entre 90.000 i 100.000 metres quadrats per acollir totes les unitats i serveis del centre de referència de la regió sanitària de Girona.

UCI pediàtrica en dues fases

Mentrestant, ha dit Comín, cal continuar remodelant i actualitzant les instal·lacions actuals. "Tenim Trueta per deu o quinze anys més i hem de seguir fent inversions", ha detallat. Entre els projectes, ha destacat les obres d'ampliació de l'àrea d'urgències, el nou bloc quirúrgic amb una inversió prevista de 12 MEUR i, també, la remodelació de l'UCI pediàtrica.

Un centenar de professionals, pacients i representants sindicals han rebut Comín a l'entrada del Trueta amb una protesta pel mal estat de l'UCI pediàtrica. El conseller s'ha reunit amb ells i ha admès que cal una remodelació integral del servei. Comín ha volgut calmar els ànims i ha assegurat que la primera inversió de 500.000 euros que es fa aquest any no és cap pedaç, sinó una primera fase d'unes obres de modernització total de l'espai que tindran un cost aproximat de 2 MEUR, tot i que encara no hi ha ni projecte redactat ni calendari per al guix dels treballs.

"El motiu pel qual es fa per fases és per poder començar immediatament, això ens permet aïllar 500.000 euros que poden ser assumits pel pressupost de l'hospital", ha assegurat Comín. "És important desfer el malentès", ha dit als professionals que s'han mobilitzat per denunciar les carències de l'UCI.

La delegada de la junta de personal del Trueta i del sindicat Metges de Catalunya, Nuria Estanyol, ha assegurat que fa més de 30 anys que no s'ha invertit per posar al dia les instal·lacions. "S'hi han de fer obres perquè l'atenció és insuficient tant en material, com en infraestructura, tecnologia i recursos humans", ha afirmat Estanyol. Segons els sindicats, fins i tot es posa "quasi en perill" els nadons perquè no hi ha sala d'aïllament per a infeccions.

Instal·lacions obsoletes

"Les instal·lacions són obsoletes i hi ha coses que fan feredat", ha afirmat un dels pares, Xavier Cardona, que va tenir la filla ingressada a la unitat perquè va néixer prematura, amb 25 setmanes i un pes de 645 grams. "Vam estar ingressats 88 dies i som afortunats perquè altres pares han d'estar aquí molt més temps que nosaltres i, si són de fora, s'han de quedar a dormir en una sala que està en condicions pèssimes", ha explicat.

Els pares també ressalten que no hi ha intimitat, ni confort, ni tranquil·litat per a les famílies dels infants ingressats. "I això tenint en compte que els pares passem per una situació molt complicada anímicament perquè no estem preparats per tenir un fill prematur", ha conclòs Cardona.

La direcció del Trueta demana paciència i ressalta que, un cop enllestides totes les obres previstes, la tercera planta estarà íntegrament destinada a pediatria. Fins aleshores, asseguren que les obres que fan ara, amb un termini d'execució de quatre mesos, serviran per millorar l'UCI pediàtrica instal·lant boxes d'aïllament i esponjant l'espai.