El Consell Comarcal de la Garrotxa referma la necessitat de la planta de residus

L'ens estudia querellar-se contra tots els que els han "difamat"

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha refermat aquest dimecres la necessitat de construir la planta de residus projectada a Sant Jaume de Llierca i, tot i que ha estès la mà al consistori per abordar la polèmica, ha avisat que no permetrà "més dilacions" en el procés, que va iniciar-se l'any 2010.

L'ens supramunicipal ha negat que hi hagi interessos econòmics darrere la ubicació de la infraestructura i ha anunciat que estudia querellar-se contra tots els que els han "difamat". Així mateix, i en la línia del que van fer veïns contraris al projecte, representants del Consell Comarcal es reuniran amb diputats al Parlament per explicar-los la situació. No tenir un centre de gestió de residus comarcals implicarà un sobrecost de 900.000 euros l'any 2020, segons càlculs de l'ens.

Ampliació:

L'equip jurídic del Consell Comarcal de la Garrotxa treballa en la interposició d'una demanda judicial contra les persones, grups i entitats que han llançat acusacions "sense fonament legal" contra la institució, els seus tècnics, representants polítics i president des del 2010, quan va iniciar-se el procés per a la construcció del centre de gestió de residus. "No demostrar amb fets provats les acusacions demostra que l'únic interès és fer impossible el bon diàleg i manipular la realitat", constaten a través d'un comunicat.

L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca manté un contenciós administratiu obert per la ubicació triada per a la infraestructura -en terreny agrícola i permeable i amb risc de contaminació dels aqüífers, segons diuen- i exigeix a la Generalitat que freni el projecte fins que no hi hagi una resolució judicial.

Per la seva part, el Consell Comarcal de la Garrotxa nega que hi hagi interessos econòmics i recorda que s'han seguit tots els tràmits tècnics i legals establerts, i que l'Agència de Residus de Catalunya ja va donar llum verda al conveni, que preveu un finançament de 14 milions d'euros per a l'execució i posada en funcionament del centre de tractament i gestió integral dels residus.

En aquesta línia, l'ens supramunicipal ha estès la mà al consistori per a dialogar "però sempre sota la premissa del compromís d'honestedat i franquesa". "En cas contrari, la nostra institució no pot permetre més dilacions en el procés, atès que és una responsabilitat de govern la creació d'infraestructures per donar servei públic als ciutadans de la comarca", adverteixen.

L'entrada als abocadors de residus que no tenen tractament previ té un cànon estipulat per la Generalitat, que va dels 12,4 euros/tona inicials als 50 euros/tona l'any 2020. El Consell Comarcal de la Garrotxa ha estimat en uns 900.000 euros el sobrecost que implicarà l'any 2020 no tenir un centre de gestió de residus propi, sempre i quan no es faci una actuació que permeti la disminució o supressió de les taxes, afegeixen.

Veïns contraris a la planta de triatge van reunir-se amb diputats de Junts pel Sí i la CUP al Parlament la setmana passada. Van lliurar-los més de 1.300 signatures de rebuig i van avisar que, si calia, estaven disposats a posar-se "davant les màquines" per impedir la construcció del centre de residus.

Representants del Consell Comarcal també es trobaran amb una delegació de parlamentaris el proper dia 13 a la cambra catalana per explicar-los la situació.