Unes 40 persones participen en la IX Trobada d'Entitats Locals de Cultura i Patrimoni a la Selva

El Centre d'Estudis Selvatans recupera l’arquitectura religiosa dels segles XVII-XVIII

El Centre d’Estudis Selvatans va celebrar aquest passat dissabte 2 de juliol a Vilobí d’Onyar la IX Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva, sota el títol “L’arquitectura religiosa als segles XVII-XVIII. Patrimoni i cultura”, la temàtica que va resultar guanyadora de la Beca de Recerca 2015 i que com cada any esdevé l'eix central de la jornada següent.

La trobada es va iniciar amb la salutació de benvinguda del president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs, i de l’alcaldessa del municipi, Cristina Mundet. Seguidament va tenir lloc la presentació dels estudis i treballs de diferents entitats culturals i la conferència “L’arquitectura religiosa a la Catalunya moderna: noves lectures”, a càrrec de Maria Garganté (UAB). A continuació, es va fer la presentació dels resultats de la Beca de Recerca La Selva 2015, que portava per títol “Les esglésies parroquials dels segles XVII i XVIII als arxiprestats de la Tordera, la Selva i Farners-Montseny. L’arribada dels models classicistes”. Joan Piña, el seu autor, va anar desglossant el mètode que havia seguit per a la investigació, així com també va fer un repàs per les diferents esglésies de la comarca, tot destacant-ne alguns trets característics i anècdotes amb què es va topar durant el seu estudi.

Una taula rodona sobre la revalorització de l’art barroc en la historiografia catalana amb la presència de diversos experts com Dora Santamaria (CES), Josep Pujol (ESMUC), Joaquim M. Puigvert (UdG/CES) i Joan Bosch (UdG), sota la moderació de Narcís Figueras (UOC/ CES).

La jornada matinal es va clausurar amb el veredicte de la X Beca de Recerca, que va anar a càrrec del president del Consell Comarcal, Salvador Balliu. Enguany el guanyador va ser l’historiador Adrià Cases per l’obra “La Guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715)”. Després de dinar, el programa de la jornada va continuar amb una completa visita guiada a l’església i al castell de Vilobí d’Onyar, acompanyats per Joan Piña, guanyador de la Beca de Recerca La Selva 2015, per l’arquitecte Joaquim Vivas i per l’historiador Elvis Mallorquí.

El president del Centre d’Estudis Selvatans,Joan Llinàs, es va mostrar satisfet per l’èxit de la trobada, tant per l’assistència de públic com per la temàtica tractada. “Hem pogut recuperar aquestes esglésies dels segles XVII i XVIII, que a la Selva n’hi ha tantes, i que no se n’hi havia fet gaire cas.”


Adrià Cases, guanyador de la Beca Recerca 2016

Adrià Cases ha estat el guanyador de la Beca Recerca 2016 amb el treball “La Guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715)”. El treball pretén reconstruir el front de guerra que va tenir en la Selva un dels escenaris de la disputa. El fet que a la comarca hi hagués una de les fortaleses més importants del país (Hostalric), va convertir-la en un enclavament estratègic per controlar les vies nord-catalanes. La presència de tropes va ser una constant del període 1702-1715, especialment a partir de 1711, quan Girona va caure en mans franceses. Des d’aquest moment, i fins al final de la guerra, la Selva va convertir-se en l’avançada de les envestides austriacistes amb l’objectiu de recuperar el terreny perdut.

Cases és llicenciat en Història, màster en Història Comparada, Política i Social, segles XVI-XX i doctor en Història Moderna per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa de professor de Secundària pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya