Es posa en marxa el bus exprés que connecta Girona-Palamós-Palafrugell

Hi haurà quatre noves expedicions per sentit els caps de setmana i festius de juliol i agost

El departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat aquest dimarts el nou servei de bus exprés que connecta Girona amb Platja d'Aro, Calonge, Sant Antoni de Calonge, Palamós i Palafrugell (Baix Empordà). Hi haurà quatre expedicions per sentit els dissabtes, diumenges i festius dels mesos de juliol i agost, i sis més per sentit de dilluns a divendres durant tot l'any a partir de l'1 de setembre.

Els serveis s'afegeixen als interurbans ja existents. La previsió és augmentar un 15% l'afluència d'usuaris anuals, que ascendeixen a 496.000. El bus exprés permetrà reduir el temps de viatge de fins a 22 minuts en el trajecte fins a Palafrugell, és a dir, un 20% respecte dels temps actuals. En paral·lel, s'ha creat el títol T-10/120, que abarateix més de la meitat el preu del bitllet. Els horaris del servei exprés s'han coordinat amb els del servei interurbà actual de forma que es disposarà d'un total de 34 expedicions (17 anades i tornades) entre Palamós i Girona entre setmana que cobriran tota la franja horària. La demanda anual d'aquest corredor és de 496.000 usuaris i es preveu un increment d’usuaris del 15% un cop consolidada la nova oferta.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat del director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, i dels alcaldes de Palamós i de Palafrugell, Lluís Puig i Juli Fernández, respectivament, ha presentat aquest dimarts el nou bus i ha remarcat l'"aposta" de la Generalitat per "incentivar el transport públic" i l'esforç dut a terme perquè els ciutadans que més utilitzen el transport públic tinguin "uns preus assequibles", ja que la inversió en el transport interurbà ha crescut fins als 36 milions d'euros al llarg del 2016 (es van destinar 24 MEUR l'any 2011).

Així mateix, Font ha ressaltat que les millores repercutiran positivament sobre els usuaris que més utilitzen el transport públic, tant per motius laborals com per estudis perquè, de fet, el servei comunica directament amb la Universitat de Girona, amb parada a Montilivi. A més, però, esperen atreure més turistes cap a la Costa Brava en caps de setmana i gràcies també a la combinació amb l'alta velocitat entre Barcelona i Girona.

Títol T-10/120 a partir de l'1 de setembre

Amb el nou bus exprés es crea, a partir de l'1 de setembre, un nou abonament multiviatge T-10/120 que serà vàlid tant a les expedicions exprés com a la resta de serveis. El preu de la targeta serà de 40 euros, el que suposa una reducció de fins al 57% respecte al preu actual del bitllet de Girona a Palafrugell i del 38% sobre el preu actual de Palamós a Girona.

Aquest bus exprés és el tercer que es posa en servei a la demarcació de Girona, després de l'Olot-Girona (en funcionament des del juliol de 2014) i el Girona-Torroella-l'Estartit (en servei des del dilluns 4 de juliol). A tot Catalunya, serà la 27a línia de bus d'altes prestacions que s'implanta, del total de 40 previstes.

La xarxa de busos d'altes prestacions exprés.cat ha transportat l'any 2015 10.259.179 viatgers, el que suposa gairebé doblar les xifres del 2014, quan el nombre d'usuaris va ser de 5,4 milions. Aquest increment s'explica tant per l'augment de la demanda com per la posada en servei de noves línies. L'any passat van entrar en funcionament 8, que s'afegien a les quinze que ja donaven servei des de l'any 2012. L'increment mitjà de viatgers en aquests serveis exprés l'any 2015 ha estat del 5,3%.