La Guàrdia Civil s'endú cinc contractes menors de l'Ajuntament de Girona que ja eren penjats al web

L'alcaldessa defensa que s'ha actuat "de manera honesta, clara i transparent"

L'operació 'Térmyca', on la Guàrdia Civil posa el focus damunt la consultora Efial, ha esquitxat dos ajuntaments de les comarques gironines: Girona i Calonge. A tots dos consistoris, els agents s'han presentat cap al migdia, vestits de paisà i amb cotxes no logotipats per requerir-hi expedients que fan referència a contractacions.

A Girona, la Guàrdia Civil ha arribat cap a tres quarts de dotze del migdia. D'aquí, dins un llapis de memòria –perquè els documents estan digitalitzats- s'han emportat cinc contractes d'auditories adjudicades entre els anys 2009 i 2015. Dues fan referència a aigües (sobre l'allargament de la concessió i el model de gestió), una tercera a patrimoni, una quarta sobre subvencions i la darrera, al Club Bàsquet Sant Josep

Les auditories es van adjudicar a tres empreses: Eifal Consultoria SL, CGI i Oliver Camps. Són contractes que s'estenen entre els 4.400 euros, en el cas del més petit, fins als 17.600, en el cas del més gran. Quan la parella de Guàrdies Civils s'ha personat a l'Ajuntament, en el marc de la investigació que dirigeix el Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell, se'ls ha dirigit a secretaria. Allà, el mateix secretari municipal els ha atès i els hi ha lliurat els expedients sol·licitats.

Entregats a Antifrau

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha explicat que aquest no és el primer cop que el consistori entrega aquest llistat d'expedients. Ja ho va fer el desembre passat, aleshores a requeriment de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

En aquella ocasió, però, els expedients s'estenien entre els anys 2011 i 2015. Ara, la Guàrdia Civil ha allargat el període d'investigació fins al 2009 (quan l'Ajuntament estava governat pel tripartit PSC-ERC-ICV). A més, a diferència dels expedients que s'havien enviat a Antifrau, per primer cop la Guàrdia Civil també s'ha endut de l'Ajuntament de Girona el contracte que fa referència a l'auditoria del Club Bàsquet Sant Josep.

"Com que ja ho teníem tot digitalitzat i els expedients ja s'havien facilitat a Antifrau, els hi hem traslladat a la Guàrdia Civil; i això ha estat tot", ha puntualitzat Marta Madrenas. L'alcaldessa ha subratllat que, en tot cas, es tracta sempre de contractes "menors", que s'han adjudicat "seguint tota la tramitació legal". Com que cap d'ells superava els 18.000 euros, no va caldre fer concurs públic per atorgar-los.

"Són actuacions honestes, clares i transparents; alguns dels expedients porten anys penjats a la web de l'Ajuntament i són consultables per tothom", ha explicat Marta Madrenas. "No tenim cap dubte que hem actuat perfectament i correctíssima; hem fet les coses ben fetes i ens posem a disposició de les autoritats que calgui per facilitar allò que ens sigui demanat", ha afegit.

Crítica al Ministeri de l'Interior

L'alcaldessa de Girona, però, no ha amagat l'enuig del consistori per la manera com s'ha conegut l'operació 'Térmyca'. "Un cop més, hem tingut coneixement a través dels mitjans que això passaria; fins i tot, algun d'ells ho sabia moltes hores abans que nosaltres", ha criticat Madrenas. De fet, durant el matí, hi ha hagut la sospita que els agents no acabessin anant a l'Ajuntament (cosa que, finalment, no ha estat així).

"Comencem a estar una mica cansats d'aquestes filtracions, i exigim al Ministeri que no es produeixin més", ha declarat. "Demanem insistentment a Interior que per favor no hi hagi més filtracions, perquè no li veiem sentit a tot el que ha passat avui", ha dit.

"Estem parlant d'una actuació duta a terme per l'Ajuntament sense cap mena de problema i, de fet, de l'única cosa que s'ha tractat és de col·laborar amb la justícia; ha estat tan fàcil com donar un llapis digital", ha afegit. Abans de fer declaracions als mitjans de comunicació, l'alcaldessa ha reunit els portaveus dels grups municipals per explicar-los què havia sol·licitat la Guàrdia Civil.

A Calonge, més expedients

A Calonge, la Guàrdia Civil ha requerit a l'Ajuntament documentació referida a les mateixes empreses i dins els mateixos terminis. Dos agents vestits de paisà s'han personat al consistori i han demanat la informació i els expedients de contractació amb Efial Consultoria SL, Oliver Camps i CGI des de l'any 2009. En un comunicat, el consistori exposa que "actuarà amb la màxima col·laboració i transparència, facilitant la documentació que s'ha requerit amb celeritat".