La CUP denuncia que la Diputació es gasta 7,5 MEUR en càrrecs i subvencions 'a dit'

Per contrapartida, l'ens només inverteix 1,1 MEUR en acció social

La CUP ha denunciat que el 2015 la Diputació de Girona es va gastar 2,5 MEUR en pagar electes i alliberats del partits i 5 MEUR més per cobrir els sous de tota l'estructura entorn a presidència i per a subvencions "a dit" atorgades pel president.

En total, 7,5 MEUR que contrasten, segons dades de la CUP, amb la partida destinada a acció social que va ser d'1,1 MEUR. Per això, reclamen que cal que aquesta tendència "s'inverteixi urgentment", reduir el nombre de càrrecs de confiança, abaixar sous dels diputats i també exigeixen que les subvencions es facin a través de processos de pública concurrència.

El diputat Lluc Salellas ha volgut fer balanç del primer any a la corporació i ha dit que són "de llarg" el grup que més control del govern ha fet tot i tenir un únic representant. Entre d'altres, han fet 79 intervencions al ple, 45 preguntes i han presentat 11 mocions.

Ampliació:

La CUP fa un any que forma part del plenari de la Diputació de Girona amb un únic diputat, Lluc Salellas. Durant la campanya electoral del maig de 2015, el partit va assegurar que volia entrar a la corporació per "obrir finestres" i fer que el seu funcionament fos "més transparent". El diputat ha reivindicat que durant aquests dotze mesos han treballat en aquest sentit i que han fet més tasca de "fiscalització i control del govern" que la resta de grups de l'oposició.

Segons les dades aportades pel diputat, el grup de la CUP ha analitzat 450 decrets i n'ha portat 31 al ple, mentre que la resta de grups no han fet cap pregunta al respecte. Pel que fa a les intervencions, la CUP n'ha fet 79, molt per sobre de les 19 d'ERC, les 19 del PSC i les set d'Independents de la Selva (que també té una única diputada). Salellas ha reivindicat "l'esperit crític" de la formació i, segons diu, ho demostra que en 49 ocasions han votat de manera diferenciada a l'equip de govern, mentre que en els casos d'ERC només han estat tres vegades, PSC quatre vegada i IdS no ha votat mai diferent. "Es demostra que la diputada d'Independents de la Selva és una més del govern", ha assenyalat.

Pel que fa a les mocions, novament la CUP és la que més n'ha presentat: un total d'11. En canvi, ERC n'ha presentat sis, CiU n'ha fet cinc, PSC tres i IdS cap. El diputat també ha aportat una altra dada per demostrar l'activitat al plenari: la CUP ha fet 45 precs i preguntes, mentre que a la resta de l'oposició només ERC ha fet un únic prec.

Crítiques pels comptes del 2015

El diputat ha explicat que part de la tasca de fiscalització que fan és per esbrinar on van a parar els diners de la Diputació de Girona. En aquest sentit, ha criticat que el 2015 es van destinar 2,5 MEUR per pagar electes i alliberats del partits (n'hi ha un total de 25) i 5 MEUR més per cobrir els sous de tota l'estructura entorn a presidència i per a subvencions "a dit" atorgades per aquesta àrea. En total, 7,5 MEUR que contrasten, segons dades de la CUP, amb la partida destinada a acció social que va ser d'1,1 MEUR.

"Això no ho podem defensar de cap manera, demanem urgentment que es reverteixi aquesta tendència", ha manifestat Salellas, que creu que cal reduir els càrrecs de confiança, abaixar sous i atorgar les subvencions a través de processos de pública concurrència, és a dir, a través de concursos públics i no a dit. La CUP també demana que hi hagi un debat previ abans d'atorgar subvencions, sobretot en l'àmbit cultural. "Hem de decidir políticament quin tipus de cultura volem subvencionar, si la dels grans festivals o la de la cultura més popular i per a tothom", qüestiona. Salellas també ha criticat que un total d'1,3 MEUR es destinen a ajudes als ajuntaments quan, en realitat, acaben anant a empreses privades que, sobretot, organitzen festivals de música o teatre a aquestes localitats.

"La Diputació hauria d'oferir més serveis i deixar de dedicar-se a repartir diners, que sempre és més difícil de fiscalitzar on acaben anant", ha proposat. El diputat ha reconegut que dins de la Diputació de Girona alguns càrrecs s'han avingut "a la nova manera de fer política de la CUP" però lamenta que des d'alguns estaments no se'ls està posant fàcil.