Rescaten un ruc català abandonat a Maçanet de la Selva

La protectora de cavalls EQUUSOS d’Aiguaviva s’ha fet càrrec de l’animal

Nou cas d’abandonament d’un equí a les comarques gironines. Ahir, divendres, els membres de la protectora de cavalls EQUUSOS d’Aiguaviva van desplaçar-se fins a Maçanet de la Selva (Selva) per recollir el darrer animal abandonat que han localitzat. Es tracta d’un ruc català d’entre 8 i 10 anys que des de feia dies passejava pel municipi.

L’animaló es trobava sense microxip, ple de paràsits i amb diverses ferides, probablement a causa d’haver viscut a la intempèrie, buscant-se el menjar per diverses zones boscoses. Tal i com detalla el president d’EQUUSOS, Xavier Fuertes, es tracta d’una situació que es repeteix gairebé a diari. És més, des de l’entitat denuncien que durant els darrers sis mesos s’han triplicant el nombre d’abandonament d’equins, casos de maltractament o denúncies en comparació amb anys anteriors. Sobretot s’han trobat casos d’abandonament de ponis i burros catalans, una situació que “sorprèn” a la protectora.

Ampliació:

Ara fa uns tres dies, veïns de Maçanet de la Selva es van posar en contacte amb la protectora de cavalls i equins EQUUSOS que té seu al mas Can Garrofa d’Aiguaviva, al Gironès. És una de les dues úniques protectores de cavalls oficials i reconegudes que existeixen a tot Catalunya. L’any passat, l’Ajuntament de Girona va signar un acord de col·laboració amb l’entitat per dos anys. La voluntat era aportar una partida econòmica de 2.000 euros per ajudar a cobrir les despeses i difondre la tasca de l’entitat entre la ciutadania.

EQUUSOS va néixer l'any 2002 de la mà de Xavier Fuertes, l’actual president de l'entitat, i la seva parella, conjuntament amb una colla d'amics íntims, tots ells amants dels cavalls. Durant anys han anat compaginant l'escola d'hípica - 'El Centre del Cavall'- on realitzen tasques terapèutiques i activitats culturals relacionades amb aquests animals, amb el centre de rescat. És gràcies a les tasques que realitzen a la hípica i l’esforç d’una vintena de voluntaris que poden continuar rescatant animals.

Des del seu naixement, l’associació eqüestre ja ha acollit més d’un centenar de cavalls. Actualment a les instal·lacions gironines hi viuen una desena d’animals que han estat maltractats, abandonats o decomissats. Amb l’ajuda de la figura dels col·laboradors – ja poden ser particulars o empreses- una quarantena d’equins han trobat una segona oportunitat. La protectora també disposa de sis padrins, ciutadans que desinteressadament apadrinen un animal amb 10 euros al mes.

Ara fa dos anys, des del centre ja van denunciar que s’havia incrementat el nombre de negocis, hípiques o criadors que, amb la crisi econòmica, havien tancat portes despreocupant-se dels animals i abandonant-los a la seva sort. Una situació que, per desgràcia, continua repetint-se. L’últim cas es va produir ahir mateix, divendres 1 de juliol del 2016, a Maçanet de la Selva. Els membres de l’entitat van haver de desplaçar-se fins aquesta localitat per rescatar un ruc català que feia dies que deambulava per la vila. Els veïns del municipi van ser qui van alertar a la protectora en detectar l’animal. Ahir, divendres, després d’iniciar les gestions i demanar els permisos pertinents, la Guàrdia Municipal de Maçanet de la Selva va notificar a EQUUSOS que ja podien anar a recollir l’animal.

Uns veïns del poble van fer-se'n càrrec i guardar-lo fins que els membres de la protectora van poder desplaçar-se fins al municipi. L’animal, un adult d’entre 8 o 10 anys, no disposava de microxip ni passaport, estava ple de paràsits i tenia moltes ferides petites, que des de l’entitat, que ara en té la custòdia, creuen que s’hauria fet caminant per les zones boscoses del poble quan buscava aliment.

Fuertes detalla que, sense xip, és gairebé impossible saber d’on prové o qui era el seu propietari. “Els policies han estat durant tot aquest divendres preguntant a veïns si sabien d’algú que tingués un burret d’aquestes característiques per si s’havia escapat d'alguna casa. Ningú l'havia vist ni té coneixement de res; tot apuntaria a que prové d’un altre municipi però no podem assegurar-ho”, ha detallat.

Ràpidament, els membres de l’entitat han traslladat el ruc fins al veterinari perquè comences a tractar-lo pels paràsits i curar-li les ferides. També han fet tots els tràmits per posar-li el microxip, registrar-lo i crear-li un passaport. Aquest divendres al vespre ja es trobava a Can Garrofa.

Tal i com explica Fuertes, quan algú es troba un animal abandonat, el responsable subsidiari és el consistori del poble on s’ha localitzat. “Ara, com hem fet sempre, el que nosaltres volem és trobar-li una família que l'adopti. Si no és així, no podrem continuar treballant i recollint més animals”, ha explicat el president.

Creix el nombre d’abandonaments de cavalls

En aquest sentit, Fuertes ha volgut fer una crida per demanar més sensibilització i respecte cap als animals. Segons les dades de l'entitat, en els primers sis mesos d’aquest 2016 ja s’han triplicat el nombre d’abandonaments, maltractaments o denúncies que han rebut en comparació amb els darrers anys. “La situació a les comarques gironines ha empitjorat; portem mig any de veritable feina”, ha explicat. Amb el cor encongit, Fuertes detalla que des del passat gener han rebut un gran nombre de denúncies, demandes de seguiment i retirades d’animals que es trobaven en males condicions.

“Sobretot abandonaments, ens hem topat amb molts casos d’animals que malviuen enmig del bosc, d’una devesa o al centre d’una vila. A part, també ens hem trobat amb dos casos de maltractament de cavalls, dos animals que estaven desnodrits i lligats enmig d’un camp”, destaca. Principalment, i per sorpresa de l’associació, la gran majoria d’animals que troben abandonats darrerament són ponis i rucs. “Feia sis o set anys que no rescatàvem un ruc i ponis no ho havíem fet mai, alguna cosa ha canviat”, ha detallat Fuertes.

Per això, i davant aquest increment, llancen una crida perquè qualsevol persona que pugui els doni un cop de mà. “Aquí tots som voluntaris i no se’ls pot exigir més, però anem a pitjor i fem el que bonament podem per mantenir-nos”, ha assenyalat Fuertes qui, un cop més, ha criticat la manca d’ajudes per part de l’administració que no té catalogats els equins com animals de companyia i, per tant, no poden sol·licitar subvencions o ajudes per mantenir l'entitat. “Nosaltres ens fem tota la gestió, ens autofinançament, sortim a buscar i recollir les ajudes. Per això, si qualsevol persona ens pot donar un cop de mà ajudant-nos amb tasques de gestió, donant pinso, farratge o el que sigui, ho agrairem”, ha explicat Fuertes qui ha volgut deixar molt clar que “no reclamen diners” sinó suport i ajuda per continuar realitzant la tasca que porten a terme.