Principi d’acord d’ERC-Junts i UPM per formar govern a Torroella de Montgrí-L’Estartit

Amb molta probabilitat impulsaran una moció de censura per substituir l’equip actual

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya-Junts i Unitat i Progrés Municipal han arribat a un principi d’acord per crear un nou govern “progressista i compromès nacionalment” a Torroella de Montgrí-L’Estartit (Baix Empordà). Els responsables d’aquestes formacions han volgut manifestar que és un primer pas per garantir la governabilitat del municipi, després que ERC-Junts deixés de donar suport al govern de CiU per la polèmica de l’autorització dels correbous al municipi.

Per aquest motiu aquest acord l’han obert a d’altres forces polítiques que hi vulguin participar “per poder garantir l’estabilitat institucional”. La voluntat de les formacions que han arribat al preacord és continuar treballant els pròxims dies per ampliar el consens tant com sigui possible. Es tracta, indiquen, d’aconseguir un govern “més transversal” que agrupi diverses sensibilitats polítiques en benefici de tots els ciutadans.

Abans d’aconseguir-ho, però, caldrà cessar el govern actual, que forma CiU en minoria, i probablement es farà a través d’una moció de censura. Cal recordar que l’Ajuntament de Torroella està format per 17 regidors, dels quals 4 són de CiU, 4 d’ERC-Junts, 3 d’UPM, 2 de la CUP, 2 de LEST i 2 de COET.

Fins al moment de la ruptura d’ERC-Junts amb CiU per la polèmica aprovació dels correbous, els republicans donaven suport a la llista de CiU –la més votada per una trentena de vots- encapçalada per Jordi Cordón. La ruptura del pacte ha deixat Cordón amb un govern en minoria de 4 regidors dels 17 totals.

Amb tot, perquè una moció de censura prosperi cal una majoria de la meitat més un dels 17. ERC-Junts i UPM en sumen 7, per la qual cosa els caldrà el beneplàcit d’altres grups. En aquest sentit, una possibilitat passaria pels 2 regidors de la CUP, que ja han advertit que només donaran suport a un govern d’esquerres i progressista i que no entraran al govern.

Cal recordar que el 16 de juny passat la Junta de Govern Local de Torroella va autoritzar que se celebrés la festa de les vaquetes aquest agost tot i la moció que declara la vila lliure de correbous. L'alcalde, el convergent Jordi Cordón, va fer valdre el seu vot de qualitat per desempatar la votació, en una decisió que comportaria la sortida del govern d’ERC-Junts.