La Generalitat compra l’edifici H20 per intentar salvar el Parc Científic de la UdG

Des del Govern assenyalen que fan aquest pas per “sentit de país”

La Direcció General de Recerca ha comunicat al president del Patronat del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) la voluntat de comprar l’edifici H20 de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) per un valor de gairebé 5 milions d’euros (MEUR). Des del Govern de la Generalitat assenyalen que han pres aquesta decisió d’una banda “per sentit de país” i, d’altra banda, per intentar salvar el parc, un espai de “generació de talent i suport a la recerca, el desenvolupament i innovació”. Mitjançant un comunicat, el Govern ha fet aquest acord tot subratllant que tot i no ser un dels patrons de la institució, busquen afavorir l'assoliment d'un conveni de creditors dins del procediment concursal en el qual es troba immers el parc, que té un deute de 27,6 MEUR amb l’Estat.

Fins ara, la Diputació de Girona, l’Ajuntament i la mateixa universitat s’havien compromès a posar-hi fins a 11,3 MEUR i demanaven a l’Estat que perdonés el deute restant que puja fins a 16,3 MEUR. El Ministeri, però, no va acceptar la proposta i demanava la implicació de la Generalitat. Un pas que ara ja s’ha oficialitzat. Ara, amb l’ajuda que ha formalitzat la Generalitat, s’obre una nova via perquè el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (PCiT) pugui superar la seva precària situació econòmica. Tal i com va avançar el mateix rector de la UdG, Sergi Bonet, a l’ACN el passat 17 de juny; amb aquest acord, Bonet espera que l’Estat canviï de posicionament i puguin evitar arribar a la liquidació
.
Segons va detallar el rector, ja es compleixen totes es condicions que l’Estat va reclamar. La Generalitat aportarà gairebé 5 MEUR per comprar el 64,4% de l’edifici H20, propietat de la fundació del parc i de la UdG. En concret, el 70% d’aquest edifici on es troba l’ICRA és propietat de la fundació del parc i el 30% restant de la universitat gironina. El Govern adquirirà la part que tenia en propietat fins ara la fundació i la resta continuarà en mans de la universitat.

“Aquesta iniciativa s’ha impulsat donat que la Direcció General de Recerca, malgrat no es patrona del PCiT de Girona, és coneixedora que la Fundació del Parc va sol·licitar el 7 de gener de l’any passat la declaració de concurs voluntari i que el passat 31 de maig va finalitzar la fase comú essent fixada la junta de creditors, per aprovació de conveni, per al proper 29 de setembre d’enguany”, assenyalen en el comunicat que s’ha difós des del Govern de la Generalitat.

Amb l’aportació del Govern, la part que l’Estat haurà de perdonar al parc ja no és de 16,3 MEUR sinó que baixa fins als 11,3 MEUR. No obstant això, el Ministeri d’Economia i Competitivitat és qui té la darrera paraula i l’òrgan competent per decidir si accepta o no la proposta que s’ha posat sobre la taula i perdona el deute. Te fins a finals de setembre per decidir-ho.