Els acusats pels aldarulls a la Cambra de Comerç diuen ser víctimes d'una persecució policial

També expliquen que no van provocar els incidents

Els vuits activistes acusats de desordres públics, atemptat a agent de l'autoritat, lesions i violació de domicili de persona jurídica s'han assegut aquest dilluns al banc dels acusats, tres anys i mig després de la manifestació anticapitalista convocada amb motiu de la vaga general del 14-N i que va acabar amb enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra a la Cambra de Comerç de Girona. Els encausats han declarat al final per petició de la seva defensa, Mireia Bazaga i Benet Salellas.

Set dels acusats han assegurat que ni tan sols van arribar a entrar a l'edifici. "Estava a la tercera o quarta fila de la manifestació", "quan vaig arribar allà ja estava taponat pels Mossos d'Esquadra i no es podia entrar", "estava a fora" o "no hi vaig accedir" són algunes de les respostes que han donat als seus lletrats quan els hi han preguntat si van formar part dels activistes que van accedir al vestíbul de la Cambra de Comerç de Girona.

Només un dels encausats ha admès que va arribar a entrar a l'edifici. Segons ha detallat, sabia que en assemblea havien decidit entrar al vestíbul de la Cambra de Comerç per llegir un manifest contra "les declaracions gairebé insultants" que el president havia fet dies abans de la vaga, dient que els treballadors s'havien d'acostumar a treballar més i cobrar menys. Segons ha explicat, la intenció era pacífica i reivindicativa.

"Quan vaig veure que obrien la porta a dues companyes i entraven, vaig anar darrere seu però just darrere nostre van entrar els Mossos d'Esquadra i ens van empentar", ha explicat al judici. Segons l'activista, un cop dins el vestíbul hi va haver una situació caòtica. "Van començar els cops i les empentes i jo em vaig apartar", ha afegit. Tots els acusats han negat haver propinat cops o puntades de peu als agents.

Els activistes han assegurat que aquell dia cap agent els va identificar ni detenir. "A mi em van detenir un mes més tard", ha relatat un dels encausats. Els manifestants sostenen que s'han convertit en "caps de turc" de la protesta perquè són "cares visibles" dels moviments antisistema. "Porto un llarg recorregut als moviments socials com a militant anarquista, ens acusen deliberadament i gratuïtament", ha exposat un dels acusats. Un altre ha denunciat que com a membres de moviments llibertaris solen estar al punt de mira de la policia. Segons els acusats, és aquest el motiu pel qual estan ara acusats.

Com una allau

La declaració dels agents dels Mossos d'Esquadra és totalment oposada a la dels acusats. Els policies que feien tasques de seguretat ciutadans han explicat que sabien que la Cambra de Comerç podia ser un objectiu dels activistes. Per això, quan van veure moviments estranys van témer que intentessin ocupar l'edifici per la força. Un agent es va dirigir a la porta per frenar al pas a la manifestació. "Vaig veure que rodejaven el meu company i vaig anar a ajudar-lo", ha explicat una altra agent.

Segons els dos policies, quan ja estaven a l'entrada, es va produir "com una allau" de manifestants, que els van empentar cap a dins l'edifici per aconseguir accedir al vestíbul. Una agent –que no reclama indemnització- ha assegurat que es va desequilibrar i va caure a terra. Llavors, va veure un cinturó verd amb tatxes i el va agafar per un extrem mentre un dels manifestants li intentava prendre per l'altre. "Al final me'l va treure i em va colpejar a l'alçada de l'espatlla", ha assegurat.

Un altre mosso ha explicat que un dels manifestants li va donar un cop de puny mentre un altre li clavava una puntada de peu. L'agent ha exposat que va poder identificar els dos agressors. Un altre agent, que protegia l'entrada de la Cambra de Comerç un cop van fer fora els manifestants que havien entrat a dins, ha explicat que li van llançar un petard contra el pit. "Em va tocar al pit i em va explotar als peus", ha concretat.

Els Mossos han explicat que els manifestant van actuar amb "molta violència" contra els agents i, també, van provocar desperfectes, per exemple trencant la porta de la Cambra de Comerç a cops de peu.

Vídeo de les càmeres de seguretat

Les defenses demanen l'absolució dels vuit encausats i sostenen que el cas és una "utilització barroera del dret penal per fer callar els que pensen diferent". Salellas sosté que no hi ha hagut desordres públics perquè, en tot cas, els aldarulls van ser dins l'edifici i tampoc violació de domicili perquè els activistes van entrar perquè treballadors de la Cambra de Comerç van obrir la porta i no van forçar cap accés. Bazaga, a més, exposa que no van identificar els activistes al moment i que no hi ha proves que indiquin que els encausats van agredir els mossos.

La fiscal i les acusacions particulars (Cambra de Comerç i Generalitat) han mantingut la petició de penes de presó i han posat èmfasi davant la jutgessa que les imatges de la càmera de videovigilància de la Cambra de Comerç recullen "objectivament" el que va passar durant els aldarulls. "Va ser un atac covard per atemorir i violentar les persones que treballen a la institució", ha conclòs una de les acusacions. El judici ha quedat vist per a sentència.