La participació a les dues de la tarda cau gairebé tres punts a Girona respecte el 20-D

Han votat un 31,3% del cens

Un 32,3% dels catalans cridats a les urnes aquest diumenge 26 de juny ja ha votat fins a les dues del migdia. Són gairebé tres punts menys que a les eleccions de fa poc més de sis mesos, les del 20 de desembre de 2015, en què la participació a aquella hora era de poc més del 35,2%.

A la demarcació de Girona han votat un 31,3% dels electors, gairebé tres punts menys que al passat desembre. A la ciutat de Girona ha votat un 31% (en el 20-D, un 34,84%), a Figueres també un 31% (32,22%), i a Blanes un 33% (36,3% fa sis mesos). Al municipi més petit de la demarcació, La Vajol, amb 88 habitants segons l'Idescat del gener de 2015, ha votat fins a les dues un 42,2% del cens, un augment molt significatiu i que trenca la tendència a la baixa a Catalunya. El passat mes de desembre només el 27,97% del cens havia votat fins a les dues.

Catalunya i País Basc, on baixa més la participació

Catalunya i el País Basc són les comunitats autònomes on més ha baixat la participació fins a les dues del migdia, totes dues amb una davallada que ronda el 3%. Així ho han detallat en roda de premsa conjunta el sotssecretari del ministeri d'Interior, Luis Aguilera, i la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, des del Centre de Dades ubicat al pavelló del centre de congressos IFEMA de Madrid. L'altra cara de la moneda són Andalusia i Extremadura, amb un increment dels votants durant el matí de, curiosament també tres punts, però en aquest cas a l'alça respecte el 20-D.

Les comunitats on s'ha registrat una baixada, tot i que lleugera, de participació han estat Astúries, l'Aragó, Illes Balears, Madrid, Cantàbria, Navarra Ceuta i Melilla. Lleuger augment s'ha registrat a Galícia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Canàries, Múrcia i País Valencià.