Unes colònies 'apocalíptiques' per gaudir com a infant però també créixer com a persona

Tret de sortida de les colònies d'estiu de la Fundació Pere Tarrés

Una setantena de nens i joves d'entre 4 i 12 anys han sortit aquest dissabte al matí del Centre d’Esplai Trencaclosques, al districte d'Horta de Barcelona, rumb a Ca l'Aldric, casa de colònies que es troba a Romanyà de la Selva (Santa Cristina d'Aro, Baix Empordà).

Hi van amb una "missió" especial: reconstruir la Terra i les seves estructures socials després que el planeta hagi patit un desastre nuclear. Una temàtica "apocalíptica" que, durant la seva estada, ajudarà als participants a entendre millor el funcionament de la societat, treballaran valors com la solidaritat i també prendran decisions.

Es tracta de la primera expedició que estrena la temporada 2016 de casals i colònies d'estiu de la Fundació Pere Tarrés, l'entitat de lleure més gran de Catalunya que organitza enguany unes 400 activitats en les que hi participaran més de 20.000 infants i adolescents. Després d'haver-se endinsant l'any passat en el món Disney, el Centre Esplai Trencaclosques ha fet un gir de 180 graus i s'ha endinsat en una temàtica ben diferent. Basant-se en la sèrie de televisió 'The 100', els participants d'aquest casal són tripulants d'una nau espacial que ha de tornar a un planeta Terra assolat dècades enrere un desastre nuclear. Aterrats, hauran de fer proves científiques, segons explica el monitor Sebastià Bachs.

"Hauran de comprovar la potabilitat de l'aigua, les radiacions, si l'aire és respirable...", enumera el responsable de l'esplai. "Però a banda de comprovar si la Terra pot tornar a ser habitable, l'objectiu és crear una societat", afegeix. En aquest sentit, els infants i joves aprofundiran –algunes vegades inconscientment-, en valors que des de sempre es volen promoure des de l'esplai com el "coratge", la "resiliència", "l'esforç" o la "companyonia".

Pel que fa a la complexitat d'endinsar a tots els membres d'un grup que està en un ventall d'edat tant ampli –vuit anys de diferència entre els més petits dels més grans-, Bachs comenta que "sempre intentes que el nen petit s'ho cregui més", mentre que amb els més grans "has de jugar amb la complicitat". "La feina del petit és creure-s'ho, mentre que la feina del gran és ajudar a què el petit s'ho cregui", resumeix el monitor.

Sobre l'experiència d'anar de colònies, els primers que hi estan a favor són els pares i mares. "Té moltes coses positives", assegura Sara Berart, mare de dues nenes que han marxat aquest dissabte. "Estar uns dies fora de casa, sense la família, i conviure amb nens de la seva edat i amb els monitors els hi va molt bé", afegeix esmentant el fet "d'aprendre a compartir i a col·laborar" com alguns dels aspectes que es guanyen amb l'estada. "Després són més independents, com a l'hora de fer la bossa, que ja no cal que hi estiguis tant a sobre", indica.

El fet de guanyar autonomia és una de les fites de les activitats que s'hi organitzen. "Pretenem que els infants visquin com a infants, i els ajudem a créixer com a persones", afirma Xavi Nus, president del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC). "Els nens i joves són el futur; però també el present. Són ciutadans que també formen part de la nostra societat i els hem de donar veu", apunta.

Objectiu: Que ningú es quedi sense colònies

Novament s'ha repetit el programa de beques per tal que cap infant i joves es quedi sense activitats durant el juliol i agost. Durant l'estiu del 2015 es van becar 4.034 infants de famílies amb dificultats socioeconòmiques que van participar en 8.974 activitats de lleure. Una xifra que ha augmentat un 345% en els darrers sis anys. Totes les sol·licituds rebudes l'any passat van poder ser acceptades, atorgant ajuts per un import de 991.646,33 euros, gràcies al suport de diverses entitats i institucions i també de les aportacions de la campanya de recaptació de fons de la Fundació Pere Tarrés "Ajuda'ls a créixer".

La Fundació Pere Tarrés preveu que aquest any la demanda es mantindrà i, per això, vol garantir amb aquesta gran campanya que el major nombre d'infants i joves puguin continuar gaudint dels beneficis de l'educació en el lleure. Aquest estiu són ja de moment 3.900 els nens i nenes que han sol·licitat ajudes econòmiques.
Les novetats: colònies de cuina amb anglès i les musicals

Anglès, música i gastronomia, entre les novetats d'aquest estiu

Una de les novetats de la Fundació Pere Tarrés són les colònies 'Cuina&English', programades pel juliol a la casa de colònies La Ruca, a Avinyó (Bages). Els participants prendran part en tallers de cuina de la Fundació Alicia, a Món Sant Benet. Una altra proposta que estrena la fundació són les colònies musicals a l'alberg La Conreria, a Tiana (Maresme), on els infants i adolescents combinaran la pràctica de diferents estils musicals, amb mestres de l'Escola de Músics i l'Escola de Música Juan Pedro Carrero, amb activitats de lleure i esports d'aventura. La Conreria també acollirà les colònies de ball i una de les propostes amb més tirada dels darrers anys, les colònies de teatre.