Truman Capote torna a Palamós cinquanta anys després de la seva primera estada

L'Ajuntament ha preparat actes commemoratius per celebrar l'arribada de l'escriptor al municipi

Vestit amb pantalons clars, un jersei creuat als muscles i unes ulleres de sol, Truman Capote ha arribat de nou a Palamós aquest dilluns al matí, amb un cotxe d'època i acompanyat de la seva parella, el també escriptor Jack Dumphy, que els ha deixat davant de l'Hotel Trias, on el nord-americà va passar alguna temporada. Aquest retorn fictici, reproduït amb l'ajuda d'actors de l'Agrupació Teatral La Gespa, ha servit per posar en context la presentació d'un programa d'activitats culturals que vol donar a conèixer la visita d'aquest il·lustre personatge, que va arrossegar d'altres personalitats de l'època a aquest racó de la Costa Brava.

L'autor va quedar encisat pels aires de Palamós, una població costanera que va escollir inicialment per passar-hi un mes però que va acabar convertint-se en el recés ideal on poder escriure 'A sang freda', una de les novel·les més importants de l'autor nord-americà, durant tres estius i gairebé 500 dies. Va arribar-hi el 26 d'abril de l'any 1960, i ho va fer amb '25 maletes, un buldog vell, un caniche cec, una gata siamesa i un nòvio', segons relata l'escriptor i periodista Màrius Carol, a 'L'home dels pijames de seda', una novel·la guanyadora del Premi Prudenci Bertrana del 2009 on narra precisament el retir d'aquest escriptor excèntric a aquest punt de la Costa Brava.

La lectura continuada d'aquest llibre per aquest Sant Jordi donarà el tret de sortida al programa d'activitats que des de l'Àrea de Cultura s'ha organitzat durant aquest 2010, coincidint amb els 50 anys de la seva arribada, encara massa desconeguda. Màrius Carol afirma que és 'gairebé un oblit', possiblement per un 'excés de prudència', que Palamós hagi reivindicat encara massa poc el seu pas, tot i ser un dels 'grans autors dels segle XX', i reconeix que és 'de justícia' que s'hagin decidit per donar-ho a conèixer.

La seva alcaldessa, Maria Teresa Ferrés, creu que la coincidència d'aquesta celebració juntament amb la dels cent anys de la Costa Brava són una bona oportunitat per 'recuperar' el 'protagonisme' que va tenir la població a principis dels anys seixanta com a centre del glamur a nivell internacional, amb la visita de personatges com ara Ava Gardner o Robert Ruark.

Una ruta literària i una exposició

Un dels actes més destacats d'aquesta celebració és una ruta literària, anomenada 'Palamós a l'època de Truman Capote', feta a partir dels testimonis palamosins que encara recorden les visites de l'escriptor i de documentació de l'època. La regidora de Cultura, Gràcia Artigas, explica que l'objectiu és fer reviure als visitants 'aquelles sensacions i emocions' que l'escriptor va poder viure durant les seves estades i que encara es poden copsar cinquanta anys més tard, tot visitant aquells indrets que va freqüentar Capote, com pot ser el carrer major, la zona de la Catifa o la lliberia Cervantes.

També es projectarà la pel·lícula 'Capote', el 26 d'abril, al teatre auditori La Gorga, amb una 'performance' teatral sobre la seva arribada. El 7 de maig, hi haurà una taula rodona amb palamosins que el van conèixer amb persona, a ell i al seu entorn, i el Museu de la Pesca mostrarà el 4 de juny un muntatge d'imatges d'aquella època procedent del fons del fotògraf Serrat i retalls de premsa de l'època. Aquest serà el començament, ja que la previsió és que continuïn fent-se actes en els pròxims anys.