Recta final de les obres de remodelació de la Casa de les Vídues de Llagostera

L'edifici està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional

Després de més d’un any i mig de treballs, finalment la Casa de les Vídues de Llagostera (Gironès) podrà reobrir les seves portes el proper mes de setembre. Ara fa uns cinc mesos van arrencar els treballs de la segona fase del projecte, la més complexa, després de resoldre els problemes d’accessibilitat a l’edifici amb la creació d’un nou nucli de comunicacions – format per una escala i un ascensor- i que es va construir en una porció de terreny adjacent que el consistori va adquirir amb aquesta finalitat.

Durant aquesta segona fase s’han eliminat els accessos existents, s’han redistribuït les sales, s’han creat nous espais i uns serveis higiènics accessibles. A més, s’ha renovat completament el sistema d’electricitat, enllumenat, aigua, climatització i s’ha construir una zona de bar a la planta baixa de l’edifici. Les obres tenien un cost de 240.990 euros, sense IVA que se sumaven als 122.154 euros de la primera fase de les obres, que es van allargar durant un any. A més, el projecte encara preveu una tercera fase, amb una inversió de 49.275 euros que servirà per adaptar dos espais de Can Roure, situat al davant de la Casa de les Vídues, a l’altra banda del carrer Sant Antoni, perquè acollissin despatxos, una zona d’emmagatzematge per al bar i una sala d’exposició. Uns darrers treballs que podrien tirar-se endavant de cara al 2017.

Des del principi, les obres de rehabilitació de l’edifici s’han finançat a través de subvencions i ajudes per part de la Diputació de Girona o de la Generalitat amb projectes com el Pla de Barris. “Les obres ja estan a punt d’acabar, només ens queda col·locar el paviment i, per fer-ho, necessitem que no hi hagi humitat”, ha detallat l’arquitecte municipal i que ha ideat tot el projecte de remodelació, Carles Soler.

Actualment, els treballadors s’encarreguen d’acabar de pintar les sales i col·locar els elements. “Les condicions per col·locar el paviment ja gairebé es compleixen i, si no falla res, la previsió de l’empresa és tenir completament acabats els treballs el proper 15 de juliol”, ha detallat Soler. A part dels canvis interiors, també s’ha recuperat la serigrafia que hi havia a la façana exterior de l’edifici. “Hem hagut de refer-ho tot, hi havia un estucat amb serigrafies molt malmès, n’havien saltat parts i altres estaven molt desgastades. Ho hem fet tot de nou”, ha explicat l’arquitecte.
La remodelada Casa de les Vídues acollirà l’espai jove de la vila a la planta baixa. Un lloc de trobada i centre dinamitzador del jovent de la vila que compartirà lloc amb el bar. A la primera planta hi haurà dues sales polivalents amb una aula d’informàtica. La segona planta s’ha reservat per a l’escola de belles arts.

En principi, des del consistori de Llagostera tenen previst reobrir les portes de l’edifici, catalogat com a BCIN, el proper 10 de setembre a les onze del matí. La inauguració es farà amb una gran jornada lúdica i festiva familiar a la Plaça Llibertat de Llagostera. S’han previst tallers, demostracions, espectacles i concerts que serviran per donar a conèixer tot el que ofereix aquest nou equipament municipal.

Un edifici emblemàtic

Tot i estar abandonada i en ruïnes durant molts anys, la Casa de les Vídues no és un edifici qualsevol. A banda de ser un dels elements més característiques de la població, també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i protegit pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA) de Llagostera. Es creu que van construir la casa durant el segle XVI per encàrrec dels propietaris rurals de Can Boada. L'habitatge estava destinat a les dones de la família que, en enviudar, van deixar el mas per estar més a prop de l'església. D'aquí es creu que va sorgir el nom de Casa de les Vídues. Entre l'any 1975 i 1982 ja es va portar a terme una primera rehabilitació.

L’agost de l’any passat, durant les obres de la primera fase de la remodelació, es van descobrir dues sitges medievals d'entre els segles IX i XIII a l'interior de l'edifici, els vestigis arqueològics més antics que s'havien trobat mai a la vila. Tot i això, després de catalogar-los, fotografiar-los i registrar la descoberta, els tècnics van tornar a tapiar les restes. "No tenien molt d'interès i els experts van creure que no valia la pena preservar-les. No obstant això, s'ha deixat constància de la troballa", va explicar el regidor d'Urbanisme de la vila, Sergi Miquel.