Condemnats els sis integrants de la banda de lladres silenciosos

L'Audiència de Girona imposa 7 anys de presó al líder del grup criminal

L'Audiència de Girona ha condemnat els sis integrants de la banda de lladres silenciosos que, entre el 30 de juny del 2012 i el 5 de juny del 2013, van cometre fins a 25 robatoris a cases de les comarques gironines. La sentència conclou que els delinqüents formaven un grup criminal especialitzats en assaltar les cases quan els inquilins dormien. Per entrar als habitatges, aprofitaven algun accés obert o, sinó, feien un forat amb un trepant a la porta a la finestra de la casa i hi introduïen un filferro que usaven per manipular la maneta fins a aconseguir obrir.

L'Audiència de Girona condemna el líder de la banda, Fatjon Lugja àlies Mario de Rocco, a 7 anys de presó per un delicte continuat de robatori amb força a casa habitada i un altre de grup criminal. Als altres cinc, els hi imposen penes que van des dels 3 anys i 6 mesos fins als 5 anys i 9 mesos de presó.

La sentència de l'Audiència de Girona conclou que, al voltant del mes de juny del 2012, el condemnat Fatjon Lugja àlies Mario de Rocco, va liderar un entramat criminal dedicat a cometre robatoris a habitatges situats prop d'on vivia, a Llagostera. Per a perpetrar els delictes, es va aliar amb Alfred Hasa i Eduart Prenga. Segons la sentència, eren ells tres els que s'encarregaven d'accedir a l'interior dels habitatges, de nit i aprofitant que els inquilins dormien.

"L'entrada a les cases l'executaven prevalent-se de l'existència d'algun accés obert o manipulant l'entrada hàbilment i sense causar danys", recull la sentència. De fet, una de les característiques del grup criminal és que utilitzaven un trepant per fer un petit forat a la porta o la finestra dels habitatges. Llavors, hi feien passar un filferro que manipulaven fins que aconseguien manipular la maneta per obrir. Aquest és un sistema estès entre delinqüents d'origen albanokosovar i, de fet, és el que van usar els assaltants per accedir a casa de l'empresari gironí Jordi Comas. "Un cop a dins, executaven el robatori de forma silenciosa, sabent que a trobarien inquilins dormint", afegeix el tribunal.

Tres assaltants i tres conductors

El líder de la banda, Fatjon Lugja, també era l'encarregat de contactar amb altres delinqüents perquè els fessin de transportistes. Dins l'entramat criminal, traslladaven els tres lladres fins a algun lloc proper als domicilis que havien fixat com a objectiu. Més tard, els anaven a recollir. A canvi, els conductors rebien algun dels objectes del botí. Segons l'Audiència de Girona, els condemnats Roman Mhoyan, Iulian Andrei Laba i Gheroghe Mihasca van ser tres dels conductors dels lladres silenciosos.

Un cop comesos els robatoris i per evitar que els atrapessin, els lladres ocultaven les eines que usaven per forçar els accessos i la roba que duien a un amagatall situat a una zona boscosa propera a la carretera C-31. Els objectes robats, se'ls enduien Lugja, Prenga i Hasa i, després de "pagar" als conductors, els venien o bé els enviaven al seu país d'origen, Albània, a través de paquets postals.

La secció tercera de l'Audiència de Girona conclou que el grup criminal va perpetrar fins a 25 robatoris a les localitats de Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Vidreres, Caldes de Malavella, Girona, Llagostera i Calonge. L'onada de robatoris silenciosos es va estendre des del 30 de juny del 2012 fins al 5 de juny del 2013.

Per això, l'Audiència de Girona condemna el líder de la banda, Fatjon Lugja, a 7 anys de presó per un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada i un delicte de pertinença a grup criminal. Pels mateixos delictes, imposa Alfred Hasa 5 anys i 9 mesos de presó i a Eduart Prenga una pena de 3 anys, 9 mesos i 1 dia.

El tribunal també condemna els conductors. A Roman Mhoyan li imposa una pena de 5 anys i 9 mesos de presó pels mateixos delictes i la condemna per a Iulian Andrei Laba és de 3 anys 9 mesos i 1 dia. Finalment, a Gheorghe Mihasca el condemnen a 3 anys i 6 mesos de presó per un delicte de robatori amb força en casa habitada, violació de domicili en concurs medial amb un delicte de furt i pertinença a grup criminal.

En matèria de responsabilitat civil, els acusats hauran d'indemnitzar les múltiples víctimes pels objectes sostrets i els desperfectes causats. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs de cassació per infracció de llei o trencament de forma en un termini de cinc dies.