La Generalitat redactarà un pla integral urbanístic al barri gitano de Figueres en els pròxims mesos

El conseller de Territori reconeix que hi cal una actuació "global"

La Generalitat s'ha compromès a tirar endavant un pla urbanístic integral al barri de Sant Joan i el Culubret de Figueres. Les primeres reunions entre l'INCASÒL, la direcció general d'Urbanisme i l'Ajuntament de la ciutat començaran aquest juliol amb la previsió de tenir una proposta tècnica en dos o tres mesos.

Aquest document es complementarà amb la redacció d'un conveni entre la Generalitat i el consistori per poder tirar endavant les actuacions de forma conjunta. Així ho ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en una visita aquest dijous, on ha subratllat que cal "una actuació decidida i ferma dels poders públics per rehabilitar a fons aquest entorn".

Entre les millores que s'hi preveuen fer, hi ha l'esponjament de la zona, habitada per famílies d'ètnia gitana, amb l'enderroc d'habitatges i delimitació de carrers. El conseller ha admès que és un "tema delicat" però que es farà amb totes les garanties legals.

Ampliació:

Per poder tirar endavant una millora social en aquests dos barris, on hi viuen unes 1.700 persones d'ètnia gitana, primer cal emprendre una reforma a nivell urbanístic. Aquesta és la principal idea, segons el conseller Rull, que ha afirmat que és precisament des d'aquest àmbit que es podran fer "les millors polítiques socials" perquè "no es pot ignorar l'entorn físic i la capacitat de transformar-lo".

El titular de Territori i Sostenibilitat ha passejat durant una hora i mitja pels carrers de la zona amb un destacat dispositiu policial on ha pogut constatar la necessitat d'una actuació "ferma i ràpida" per "donar oportunitats" a la gent que hi viu. És per això que ha explicat que treballaran per estudiar quines són les eines urbanístiques que han de permetre poder fer una reforma integral com podria ser una possible modificació del planejament general o una part, detalls que es començaran a estudiar a partir d'aquest juliol quan es reuneixin representants d'INCASÒL, la direcció general d'Urbanisme i l'Ajuntament de Figueres.

La Generalitat preveu tenir un esbós entre setembre i octubre, que es donarà a conèixer a la resta de formacions polítiques representades a la ciutat. El següent pas serà la tramitació per part de l'Ajuntament d'aquests mecanismes que han de fer possible la reforma i que hauran d'estar avalats per la Generalitat. A més a més, també es contempla la signatura d'un conveni entre les dues administracions per poder implementar les actuacions de forma conjunta.

Rull ha reconegut que és un tema "delicat" i que cal abordar amb totes les garanties legals per poder pal·liar els problemes de degradació urbana a la zona i millorar les condicions de vida del veïnat. Entre les actuacions que es preveuen incloure en aquest pla hi ha l'esponjament del barri amb l'enderroc d'habitatges, obrir espais verds, millorar la connectivitat amb la resta de la ciutat i ordenar els carrers. Es tracta d'una zona que fa uns 9.000 metres quadrats i que està a tocar de l'estació del TAV.

Per la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha recordat que hi ha un pacte de ciutat amb totes les forces per millorar el barri i que cal treballar-ho conjuntament amb la Generalitat. Sobre aquest pla, ha dit que creuen que "és la manera ferma de poder incidir en l'ordenació del barri i la millora de la convivència social".

Més d'un any del primer enderroc

Aquesta zona ha estat motiu de polèmica per les nombroses baralles i incidents que hi ha hagut en els últims anys. El més greu va ser l'1 de novembre del 2013 quan va morir a trets un home després d'una baralla entre dues famílies d'ètnia gitana, una de les quals residia al barri de Sant Joan. Aquest incident, que es va resoldre per la via judicial, va reobrir el debat sobre el futur urbanístic a la zona. El llavors conseller de Territori i exalcalde de la ciutat, Santi Vila, va anunciar una actuació d'urgència que incloïa l'enderroc de 44 cases del barri propietat de l'INCASÒL amb el reallotjament de les famílies. A dia d'avui, però, només se n'ha enderrocat un i ja fa més d'un any, l'abril del 2015. Es tractava d'un habitatge del carrer Fleming on no hi vivia ningú.

Aquesta passada nit hi ha hagut un altre aldarull de molta menys gravetat que ha acabat amb la detenció d'un dels savis del barri de Sant Joan, una figura creada per fer de mediador en cas de conflicte. Es tracta d'un home de 60 anys que ha estat detingut aquest matí per haver donat un cop de bastó a una menor en una baralla entre tres noies més amb pals i alguna navalla. L'home va anar fins al lloc per posar pau i va acabar colpejant a la jove, que va ser traslladada a l'Hospital de Figueres amb diverses contusions i punts de sutura per la ferida a la cara. Durant tota la nit s'ha reforçat la vigilància al barri.

Durant la visita del conseller es desconeixia si la presència policial es devia només a la seva visita o a aquest altre incident. Però un cop ha marxat el titular de Territori i Sostenibilitat, els cossos s'han retirat de la zona i el barri ha tornat a la normalitat.