Salut incrementarà un 20% aquest estiu l'atenció primària i hospitalària, sobretot a la costa

Hi haurà 366 professionals més, s'obriran 500 llits de mitjana i més ambulàncies

El Servei Català de la Salut reforçarà amb 366 professionals més els equips d'atenció primària (CAP) i hospitalària durant els mesos de juliol, agost i setembre, on hi ha més pressió assistencial. Això representa un increment del 20% si es compara amb l'any passat. Als CAP, la dotació serà de 320 professionals, un 9% més que l'estiu anterior i concentrat en un 85,5% a les demarcacions de Girona, Tarragona i les Terres de l'Ebre. Pel que fa als hospitals, hi haurà una disponibilitat mitjana del 86,9% dels llits, un 1% més que l'any passat.

Això representa que s'augmentarà de mitjana mig miler de llits disponibles. D’altra banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) també reforçarà el seu dispositiu amb 27 ambulàncies addicionals. Aquestes mesures s’implementaran a partir de l’1 de juliol i formen part del dispositiu d'estiu que el CatSalut i el Departament de Salut posen en marxa per adequar els canvis que es produeixen durant aquests mesos en la utilització dels recursos assistencials de la xarxa sanitària pública de Catalunya per part de la ciutadania.

Segons Salut, el dispositiu permet "actuar amb flexibilitat", adaptant l’oferta dels dispositius d’atenció primària i dels recursos hospitalaris "a les necessitats de la població i a la demanda que es produeix", realitzant l’atenció sanitària "al lloc més adequat" i garantint en tot moment "la qualitat de l’atenció prestada a la ciutadania".

Més recursos als CAP i més llits als hospitals

Per atendre l’increment de la demanda que es produeix en les zones costaneres durant el període estival, un 85,5% dels reforços en l'atenció primària es concentraran en les regions sanitàries de Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, amb un total de 112 metges, 92 infermeres i 67 auxiliars administratius.

Amb l'obertura de 500 llits durant l'estiu als hospitals, la conselleria de Salut ha assegurat que "es podrà donar resposta tant a l’activitat programada –que disminueix durant els mesos d’estiu-, com a l’atenció urgent". Unes mesures que es realitzen "seguint criteris clínics" i "sense deixar de dur a terme intervencions amb ingrés i d'alta complexitat, prioritzant la cirurgia cardíaca i oncològica". També ha recordat que l'adequació "funcional" dels centres és "transitòria i adaptable" a les necessitats assistencials que es produeixin.

D’altra banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) també reforçarà el seu dispositiu amb 27 ambulàncies addicionals, i incrementarà un total de 34.392 les hores de cobertura contractades, un 15% més que l’estiu de 2015. Segons Salut, aquestes mesures estan destinades a donar cobertura a les zones costaneres, en les quals durant l’estiu es produeixen augments significatius de la població, concentrant-se bàsicament a Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona.

Reforços a nivell territorial

Pel que fa a la disponibilitat de llits dels hospitals durant el període d’estiu a nivell de regions sanitàries, l’Alt Pirineu-Aran manté el 100% dels llits disponibles, mentre que Tarragona presenta una disponibilitat mitjana del 89,3%, Girona del 88,9%, Barcelona del 87,1%, Catalunya Central del 86,3%, Terres de l’Ebre del 79% i Lleida del 76,9%.

A Girona, s’incrementa la dotació de professionals en 74 metges, 60 professionals d’infermeria i 36 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Torroella, l’Estartit, Sant Antoni de Calonge, Palafrugell, Llançà, Portbou, Port de la Selva, Roses, Cadaqués, Empuriabrava, Sant Feliu, Platja d’Aro, l’Escala i Lloret i Tossa de Mar.

A Tarragona, s’incrementen 31 metges, 25 professionals d’infermeria i 23 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Coma-ruga, La Pineda, Calafell, Gimbernat, l’Hospitalet, Miami Platja, Salou i Torredembarra.

A Terres de l’Ebre, s’incrementen 7 metges, 7 professionals d’infermeria i 7 auxiliars administratius, que es concentren als centres de l’Ametlla, l’Ampolla, Deltebre, Les Cases d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja.

Pla de prevenció de les onades de calor

L’Agència de Salut Pública de Catalunya i el CatSalut, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i a través del Servei Meteorològic de Catalunya, tenen actiu, des de l’1 de juny i fins al 30 de setembre, el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).